Når du køber en bøf i supermarkedet, hos slagteren eller online, skal du som forbruger kunne læse på pakken og stole på, hvilket land dyret kommer fra, og hvor det er slagtet.
Det er butikkernes ansvar at sikre præcis mærkning med kødets oprindelse, og i de kommende måneder vil Fødevarestyrelsen kontrollere, om de overholder den forpligtelse.
Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, forklarer, at reglerne er med til at sikre, at forbrugerne også får den vare, de betaler for:
Mange forbrugere går op i, hvor fødevarerne kommer fra. Nogle vil måske gerne købe dansk for at støtte op om det danske landbrug, af klimahensyn eller dyrevelfærd på grund af kortere transporttid. Hvis forbrugerne skal træffe informerede valg om deres køb af kød, er det afgørende med mærkning af oprindelseslandet, siger han.
Reglerne for oprindelsesmærkning af oksekød kom i år 2000 efter tilfælde af kogalskab England i slutningen af 90’erne. Et vigtigt element i mærkningskravene er, at man kan spore hvert stykke oksekød tilbage til dyret eller gruppen af dyr, som det stammer fra. Siden er der kommet krav om også at oprindelsesmærke kød fra gris, fjerkræ, får og ged.
Fødevarestyrelsens kontrol omfatter kød fra okse, lam, ged, gris og fjerkræ hos flere end 300 slagtere og virksomheder, som sælger kødprodukter. Kontrollen løber fra januar til marts.
Læs om kontrolkampagnen ’Mærkning af kød med oprindelsesland'.