NYE KRAV

Rabies, nej tak: Nye krav til vaccination af hvalpe og killinger fra udlandet

21-05-2024

Rabies er en dødelig sygdom for både dyr og mennesker. Derfor bliver det fra årsskiftet obligatorisk at alle hunde, katte og fritter fra udlandet er færdigvaccineret mod rabies, inden de kan tages med til Danmark.

Når de nye krav til hvalpe- og killingeerklæringen træder i kraft må kæledyrene først bringes til Danmark, når de er mindst 15 uger gamle og færdigvaccineret.

For at sikre at Danmark forbliver rabiesfrit bliver det fra 1. januar 2025 obligatorisk for alle hunde, katte og fritter fra udlandet at være gyldigt vaccineret mod rabies, hvis de skal have grønt lys til at flytte ind hos en familie i Vojens eller Viborg.

På verdensplan dør cirka 60.000 mennesker hvert år af rabies, og 99% af sygdomstilfældene blandt mennesker kommer fra kontakt med hunde. Det sidste rabiestilfælde hos et menneske i Da​nmark var i 1982, men hunde og katte fra lande med rabies udgør fortsat en risiko, vurderer Fødevarestyrelsen.

- Rabies er en forfærdelig sygdom, og et potentielt dansk udbrud ville hurtigt kunne sprede sig gennem vilde arter som f.eks. ræve. Derfor tager vi fortsat risikoen meget alvorligt, selvom det heldigvis er mange år siden, at vi har set smittetilfælde i Danmark, forklarer enhedschef hos Fødevarestyrelsen Christina Rughede.

Med det nye vaccinationskrav følger Danmark linjen i bl.a. Sverige, Norge og Tyskland. Kravet gælder i dag blandt de fleste EU-landene.

Fra årsskiftet kan hunde, katte og fritter tidligst tages med til Danmark, når de er 15 uger gamle. Det skyldes, at dyrene først må vaccineres for rabies når de er 12 uger gamle, og at de fleste vacciner derefter først beskytter efter 21 dage.

- Jeg kan sagtens forstå, at man gerne vil have sin nye hvalp eller killing så hurtigt som muligt, så de kan knytte stærke sociale bånd til deres nye familie. Det kan man stadig, men man skal anskaffe sig en hund eller kat, der er født i Danmark, hvis man vil have den før den er 15 uger, siger enhedschef hos Fødevarestyrelsen Christina Rughede.

Læs mere

Mere information om rabies

WHO's hjemmeside om rabies

SSI's side om behandling af danskere mod rabies

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.