Rabies er altid dødelig, hvis der er opstået symptomer på hjernepåvirkning, også kaldet kliniske symptomer. Handles der hurtigt, kan sygdom med kliniske symptomer undgås, ved at dyret får flere på hinanden følgende vaccinationer mod rabies.
Hud, der har været i kontakt med mistænkte dyr, bør vaskes grundigt med vand og sæbe og efterbehandles med et desinficerende middel.
Gå til WHOs guideline til akut behandling af bid fra et rabiesmistænkt dyr
Er et menneske blevet bidt, tages straks kontakt til en læge
Er der mistanke om, at husdyr eller selskabsdyr (herunder hunde og katte) kan være smittet med rabies, tages straks kontakt til en dyrlæge. Kan mistanken ikke afvises, foretager dyrlægen anmeldelse til Fødevarestyrelsen, der anviser det videre forløb.
Der kan vaccineres forebyggende mod rabies. Ved ind og udførsel af hunde og katte er vaccination er krav.
Læs mere om rejse med kæledyr
Læs mere om rabiesvaccination
Ved mistanke om rabies hos en flagermus, der har bidt et menneske husdyr, eller selskabsdyr
Anmeldelse skal ske til Fødevarestyrelsens lokale veterinærenhed, som sørger for aflivning og indsendelse af dyret til DTU Veterinærinstituttet, Lindholm.
Er der mistanke om, at husdyr eller kæledyr (herunder hunde og katte) er blevet bidt af en flagermus, eller har dyret i øvrigt været i kontakt med flagermus, tages straks kontakt til Fødevarestyrelsen evt. igennem en praktiserende dyrlæge. Kan mistanken ikke afvises foranlediger Fødevarestyrelsen indsendelse af det mistænkte dyr til DTU Veterinærinstituttet, Lindholm.
Syge eller døde flagermus kan efter aftale med en af Fødevarestyrelsens tre lokale veterinærenheder undersøges for rabies som et led i overvågningen af udbredelsen af sygdommen. Er der mistanke om, at andre vildtlevende dyr kan være smittet med rabies, kontaktes Fødevarestyrelsen ligeledes. Ring på tlf. 7227 6900, eller skriv til Fødevarestyrelsen.
Skriv til Fødevarestyrelsen via kontaktformularen her
For at kunne stille diagnosen kræver det aflivning af det mistænkte dyr. Diagnosen stilles ved viruspåvisning i hjerne eller rygmarv.
Bor man i et område med flagermuskolonier, kan det være en god ide at få sin hund eller kat forebyggende vaccineret mod rabies.