Dyresygdom

Mund- og klovesyge fundet nær Berlin

13-01-2025

Fødevarestyrelsen følger tysk udbrud af den alvorlige dyresygdom tæt.

De tyske myndigheder konstaterede fredag mund- og klovesyge i en besætning med vandbøfler nær Berlin. Dyrene i besætningen er aflivet, og de tyske myndigheder har oprettet restriktionszoner rundt om besætningen, så der er restriktioner for flytning af modtagelige dyr ind i og ud af zonerne. Det sker for at begrænse risikoen for smittespredning. Sygdommen smitter ikke mennesker.

Fødevarestyrelsen følger situationen nøje og er i løbende dialog med både de tyske veterinærmyndigheder og EU-Kommissionen. Derudover har Fødevarestyrelsen samlet den danske ekspertgruppe for mund- og klovesyge. Her deltager blandt andet repræsentanter fra erhvervet, Statens Serum Institut, Københavns Universitet, DMI, Den Danske Dyrlægeforening og Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen er i gang med at udarbejde en trusselsvurdering. Når denne foreligger, vil Fødevarestyrelsen vurdere behovet for eventuelle yderligere tiltag og information. Dog opfordrer Fødevarestyrelsen til, at alle i branchen tager deres forholdsregler for at undgå, at smitten kommer ind på deres besætning. Det betyder blandt andet, at man skal minimere antallet af besøg i sin besætning, ikke mindst, hvis transporter, gæster eller andre kommer fra det ramte område ved Berlin. 

Fødevarestyrelsen opfordrer også til skærpet opmærksomhed på symptomer på mund- og klovesyge, da disse i høj grad er sammenfaldende med symptomer på bluetongue. Tilkald derfor altid din praktiserende dyrlæge, hvis du har mistanke om en af disse sygdomme.

Symptomerne på mund- og klovesyge varierer afhængig af dyrearten, men er blandt andet smertefulde sår eller blærer i klovspalten, smasken, savlen, sår eller blærer i mundhulen og reduceret mælkeydelse.

Mund- og klovesyge er en meget alvorlig husdyrsygdom

Mund- og klovesyge er blandt de mest alvorlige smitsomme sygdomme hos husdyr. Alle klovbærende dyr, herunder kvæg, svin, vilde drøvtyggere samt får og geder er modtagelige for sygdommen.

Mund- og klovesyge er ikke dødelig for de smittede dyr, men den kan ikke behandles. Selvom syge dyr kommer sig, vil de ofte have varige mén. Mund- og klovesyge medfører store økonomiske tab pga. tabt mælkeproduktion, misvækst, øgede antal aborter og øget dødelighed blandt kalve, lam, kid og smågrise. Endvidere må dyr, der har været smittet, ikke bruges til fødevarer.

Udgifterne til de tab, der måtte ramme en smittet besætning, dækkes af Fødevarestyrelsen for så vidt angår aflivning af dyr, bortskaffelse af døde og aflivede dyr, delvist driftstab, samt rengøring og desinfektion. Øvrige udgifter hæfter branchen selv for.

Læs mere om sygdommen mund- og klovesyge

Sådan anmelder du mistanke om mund- og klovesyge 

Læs de tyske myndigheders information om mund- og klovesyge 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.