Hygiejneregler - lovstof

Fødevaresikkerhed

Fødevarevirksomheder skal overholde en række hygiejneregler, der er fastsat ud fra hensynet til fødevaresikkerheden.

På denne side finder du h​​ygiejnereglerne med links til Retsinformation og til EU-lovgivningen på EUR-LEX. I Retsinformation skal du være opmærksom på at få alle ændringer til reglerne med – du finder dem i højremenuen i Retsinformation.

Konsoliderede udgaver er en sammenskrivning af den oprindelige tekst og ændringerne. Vær opmærksom på, hvilke ændringer der er indarbejdet. De konsoliderede tekster er udelukkende ment som en hjælp, og Fødevarestyrelsen påtager sig ikke ansvar for indholdet. 

En række regler for fødevarer er fælles i EU, f.eks. fødevareforordningen og hygiejneforordningerne.

Hygiejneforordningerne indeholder indretnings- og driftsmæssige krav til alle fødevarevirksomheder, lige fra fiskeren til kiosken. Hygiejneforordningen for animalske fødevarer indeholder supplerende indretnings- og driftsmæssige krav for (engros)virksomheder med animalske fødevarer (kød, fisk, mælk, æg).
 
Som supplement til hygiejneforordningerne er der forordninger om mikrobiologiske kriterier for fødevarer, om trikinkontrol med kød, om særlige salmonella-garantier for visse typer kød og æg til Finland og Sverige samt om gennemførelses- og overgangsordninger.

Delegeret forordning om kontrol med kød og muslinger m.m. (EU) 2019/624

Dybfrost, temperatur​kontrol (EF) 37/2005

Forordning om autorisation af spirevirksomheder (EU) 210/2013

Fødevareforordning, (EF) 178/2002

Gennemførselsforordning, (EU) 2074/2005

Gennemførelsesforordning om sporbarhed, animalske fødevarer (EU) 931/2011

Hygiejneforordning (EF) 852/2004

Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, (EF) 853/2004

Mikrobiologiforordning (EF) 2073/2005

Salmonellagaranti, Finland og Sverige (EF) 1688/2005

Trikinforordning (EU) 2015/1375