Der er forskellige mærker til mærkning af kød. Der er ovale identifikationsmærker og sundhedsmærker, og der er et rundt, nationalt identifikationsmærke, som skal bruges i stedet for de ovale mærker for hakket kød, som kun må afsættes på det danske marked.
Se også:
36 Identifikations- og sundhedsmærker for animalske fødevarer
37.1 Sundhedsmærke for kød
Sundhedsmærker bliver sat på slagtekroppen af større dyr (svin, kvæg, får, geder, heste, opdrættede hjortedyr, vildsvin og strudse, samt storvildt som hjortedyr), når dyret er inspiceret før og efter slagtning, dog for storvildts vedkommende efter slagtemæssig behandling, og fundet egnet til konsum. Embedsdyrlægen har ansvaret for, at sundhedsmærket sættes på.
Der er forskellige formkrav til det ovale sundhedsmærke, herunder til bogstaverne og tallene. F.eks. skal selve mærket som hovedregel være mindst 6,5 cm i bredden og 4,5 cm i højden.
Gennemførelsesforordningen til kontrolforordningen, artikel 48, jf. bilag II
37.2 Nationalt mærke for hakket kød
Danmark har et særligt nationalt mærke, der skal bruges ved mærkning af hakket kød, som ikke er mærket med fedtindhold og med bindevæv-kødprotein-forholdet efter de generelle EU-regler, men i stedet er mærket efter nationale regler, hvor der ikke er krav om mærkning med bindevæv-kødprotein-forholdet, og hvor fedtindhold kan angives på forskellig måde. Hakket kød med det nationale mærke må kun afsættes på det danske marked, og mærket må ikke kunne forveksles med det ovale identifikations- eller sundhedsmærke.
Det nationale mærke er rundt og med virksomhedens autorisationsnummer og tallet 1.
Eksempel på udformning af det nationale mærke:
Hakket kød med det nationale mærke må bruges som råvare ved fremstilling af tilberedt kød eller kødprodukter. Disse produkter skal mærkes med det ovale identifikationsmærke, når de bliver fremstillet i autoriserede virksomheder, og er ikke begrænset til afsætning på det danske marked.
Mærkningsforordningen, bilag VI, del B, punkt 3
Mærkningsbekendtgørelsen, §§ 7-8