90 Direkte levering af animalske fødevarer fra primærproducenter til lokale detailvirksomheder

Der er særlige, danske regler for direkte levering af små mængder animalske fødevarer fra primærproducenter til lokale detailvirksomheder.

90.1 Hvad er direkte levering fra primærproducenter til lokale detailvirksomheder

Direkte levering er, når primærproducenter leverer visse animalske fødevarer direkte fra egen bedrift til lokale detailvirksomheder. Der er ikke krav om veterinærkontrol af fjerkræ, kaniner osv., som bliver slagtet på bedriften, og nedlagt vildt har heller ikke været under veterinærkontrol.

90.2 Fødevarer, der må leveres direkte til lokale detailvirksomheder

Primærproducenter må levere vegetabilske fødevarer, f.eks. svampe, alger (f.eks. tang), snegle og lignende fra egen bedrift eller indsamlet direkte i naturen til fødevarevirksomheder.

Primærproducenter må levere mindre mængder muslinger m.m. og kød af fjerkræ, kaniner, opdrættet fjervildt og vildt til lokale detailvirksomheder. Primærproducenter må også levere æg til egne detailvirksomheder på bedriften eller egen bod på lokale markeder.

Autorisationsbekendtgørelsen, §§ 4 og 6

Autorisationsvejledningen, kapitel 12

90.3 Afstandsgrænser ved direkte levering til lokale detailvirksomheder

Direkte levering må ske til virksomheder, som ligger højst 50 km fra primærbedriften. For muslingehøstere betyder dette højst 50 km fra landingsstedet.

Jægere kan vælge at beregne de højst 50 km fra jagtstedet eller fra bopælen. Selv om opskæring af vildtet skulle ske i lejede faciliteter, som ikke er beliggende ved hverken jagtsted eller bopæl, beregnes afstanden altid fra et af disse to steder.

Biavlere må levere honning og andre produkter fra bier, f.eks. propolis, til detailvirksomheder uden afstandsgrænse.

Autorisationsbekendtgørelsen, § 6, stk. 3 og 4. og § 4, stk. 5.

90.4 Regler for direkte levering til lokale detailvirksomheder

Primærproducenter, som ønsker at levere visse animalske fødevarer direkte til lokale detailvirksomheder, skal registreres hos Fødevarestyrelsen. Det gælder ikke jægere, som leverer mindre mængder af deres produkter. Direkte levering af f.eks. frugt, grønt, svampe og alger kræver ikke særlig registrering.

Biavlere må levere honning og andre produkter fra bier, f.eks. propolis, til detailvirksomheder uden særlig registrering hos Fødevarestyrelsen. Biavlere skal være registreret hos Landbrugsstyrelsen, og denne registrering er samtidig registrering efter fødevarelovgivningen.

Primærproducenten skal sikre, at fødevarerne ved anvendelse på sædvanlig måde ikke er sundhedsskadelige eller af anden grund uegnede til menneskeføde.

Opdræt af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt samt nedlæggelse af vildt er primærproduktion, så disse aktiviteter skal opfylde reglerne om primærproduktion.

Slagtning af fjerkræ, kaniner og opdrættet fjervildt og levering af kødet heraf og af vildt vil oftest foregå fra den private bolig. Reglerne angiver, hvilke forhold primærproducenten skal tage i betragtning for at leve op til sit ansvar.

Autorisationsbekendtgørelsen, kapitel 2

Hygiejneforordningen, bilag I og II

Hygiejneforordningen for animalske produkter, bilag III

Hygiejnebekendtgørelsen § 20