Sådan skaber I gode rammer om spisefrikvarteret

12-08-2021

Her ved skolestart kan det være oplagt at sætte fokus på det gode måltid i skolen. Med Fødevarestyrelsens anbefalinger til rammer om det gode måltid i skolen, kan du få konkrete redskaber til, hvad du som forælder eller ansvarlig for elevernes spisepauser kan gøre for at sikre de gode rammer.

Klokken ringer til spisefrikvarter – nu skal eleverne spise, men det er ikke helt ligegyldigt hvordan. Med anbefalingerne kan de voksne på og omkring skolerne skabe gode rammer for elevernes spisepauser. De kan bruges uanset om eleverne selv har madpakker med, eller om de får mad gennem en madordning. Anbefalingerne handler nemlig ikke om selve maden, men om de rammer, som de voksne skaber sammen med eleverne omkring spisepausen.

Det er afgørende, at skolerne skaber en god måltidskultur lige fra børnenes første skoledag og til de slipper dem efter udskolingen. Skolerne kan give et vigtigt bidrag til, at eleverne udvikler sunde mad- og måltidsvaner, som de kan tage med sig ind i voksenlivet. Så vi håber, at skolerne vil tage anbefalingerne til sig og bruge dem til at få skabt gode rammer om måltiderne på skolerne hver dag, siger Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Måltidet er meget mere end bare den mad, der er i madpakken eller på tallerkenen. Den er i lige så høj grad en social aktivitet, der styrker trivsel og fællesskab i klasserne. Derfor består anbefalingerne i guiden af to dele, som supplerer hinanden og understøtter skolernes arbejde med spisepauserne:

  •  Del 1: Måltidets pædagogiske funktion: Den første del handler om at udnytte måltidets pædagogiske funktion. Det sker bedst ved, at de voksne arbejder sammen, tager ansvar og sætter fælles mål for måltiderne.
  • Del 2: Fem råd til inspiration til spisepausen: Den anden del indeholder fem råd med konkret inspiration til spisepauserne i hverdagen på skolerne. Et af rådene handler om at få involveret eleverne. Her viser forskning, at det er afgørende, at eleverne får lov til at tage ejerskab på at forme rammerne om måltiderne. De voksne kan f.eks. hjælpe eleverne med at tænke ud af boksen og få øje på gode måder at spise sammen på og prøve dem af. 

Læs mere

Fødevarestyrelsens guide Rammer om det gode måltid.

Bliv inspireret – Se Timm Vladimir fortælle om anbefalingerne.

Find inspiration til madpakken med Fødevarestyrelsens pjece Gi madpakken en hånd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.