Kun hver 10. dansker skærer ned på kødet dagligt

24-01-2022

Danskerne har svært ved at følge store dele af De officielle Kostråd, viser ny undersøgelse. Fødevarestyrelsen sætter gang i ny kampagne om kostrådene, bl.a. med en ny musikvideo.

Hvis danskerne skal spise mere klimavenligt, og Danmark skal indfri regeringens klimamålsætning om at reducere udledningen af CO2 med 70% frem mod 2030, så skal forbrugerne have en håndsrækning. Der er nemlig både sundhed og besparelser at hente på klimaaftrykket, hvis man spiser efter De Officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.  

En Epinion-undersøgelse foretaget for Fødevarestyrelsen viser, at knap halvdelen af danskerne prioriterer at spise klimavenligt til hverdag. Men den viser også, at danskerne på flere områder ikke følger kostrådene i deres dagligdag.

Det gælder fx rådet om at skære ned på kød og vælge bælgfrugter og fisk 

  • 9% følger rådet hver dag
  • 21% gør det flere gange ugen
  • 29% gør det et par gange om ugen. 

Samme mønster tegner sig for rådet om at spise mere planterigt, varieret og ikke for meget.   

  • 11% følger rådet hver dag
  • 31% følger rådet de fleste dage om ugen
  • 27% gør det et par gange om ugen. 

Og hvis danskerne faktisk spiste efter kostrådene, kunne vi hente rigtig meget ind rent klimamæssigt. I Klimarådets rapport fra december 2021 blev det vurderet, at danskerne kan være med til at reducere klimaaftrykket fra kosten med 31-45% om året blot ved at følge kostrådene. Fødevarestyrelsen har derfor en stor opgave i at få kostrådene ud at leve blandt danskerne.

Hvad fuck er en bælgfrugt – ny sang

Fire kommunikationsstuderende fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Århus syntes også, der var grund til at sætte spot på kostrådene. De har nemlig skrevet en sang om kostrådene – ’Hvad fuck er en bælgfrugt’ - som Fødevarestyrelsen nu har udgivet. 

I sangen peger de unge på, at mange af os måske først skal til at lære, hvad fx bælgfrugter egentlig er, og hvordan vi kan bruge dem i maden. Der er en stor opgave i, at vi alle sammen skal lære at spise mere grønt, mere fuldkorn, mindre af det søde og salte osv. Både for sundheden og klimaet

Sangen understøttes af en kostrådskampagne på de sociale medier. Der er flere partnere i Fødevarepartnerskabet for sundhed og klima, der bakker op om sangen og kampagnen.

Fødevarestyrelsen inviterer også danskerne til lege med via 7 kostrådsquizzer.

Læs mere

Ønsker du at bruge musikvideoen, kan den downloades fra vores samling af kampagnematerialer

De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima 

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.