Ny Kostrådscirkel gør det nemmere at spise efter De officielle Kostråd

18-11-2022

Den ny Kostrådscirkel gør det nemmere visuelt at se forholdet mellem fx grønt, kød og bælgfrugter, hvis du vil spise sundt og klimavenligt.

Vi ved det godt. Vi skal spise mere grønt, mindre kød – og vi skal huske bælgfrugterne! Men hvor meget skal kød fylde i forhold til grøntsager? Og hvordan ser en fornuftig portion bælgfrugter ud? 

Nu er der hjælp at hente for forbrugerne eller for dig, der gerne vil formidle De officielle Kostråd. 

En visuel guide

Kostrådscirklen er en visuel guide, som også kan downloades som plakat. Den viser, hvor meget de forskellige madvarer skal fylde i forhold til hinanden, hvis man vil spise sundt og klimavenligt. Det er de samme officielle Kostråd, som du kender, bare i en ny cirkel. 

For eksempel viser den, hvor meget grøntsager og frugt skal fylde i forhold til kød og kornprodukter. Den viser også den anbefalede mængde kød sammenlignet med bælgfrugter. Måske overrasker det dig, hvor meget kornprodukter fylder eller mængden af mejeriprodukter?

Kostrådscirklen guider til mad over en uge eller to

Med Kostrådscirklen er der ikke én rigtig måde at sammensætte sin mad på. Derfor viser den heller ikke alt, hvad man skal spise på en enkelt dag eller til et enkelt måltid. Kostrådscirklen er en guide til, hvordan man kan spise i gennemsnit henover en eller to uger, og hvad der skal fylde mest og mindst i kosten.

Fakta og faglige budskaber når du skal formidle Kostrådscirklen

Fødevarestyrelsen har samlet en række fakta og faglige budskaber til brug for formidling om Kostrådscirklen. Det er rettet til diætister, kostvejledere og andre sundhedsformidlere. Her er der uddybende information om de 6 fødevaregrupper i Kostrådscirklen. Du kan fx læse at grøntsager og frugt udgør ca. 2/5 af kostrådscirklen. Du kan også læse om hvilke anbefalinger, der knytter sig til grøntsager og frugter ifølge De officielle Kostråd. 

Fakta om Kostrådscirklen 

  • DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet den faglige baggrund for kostrådscirklen.
  • Kostrådscirklen er en visuel illustration af ’De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima’.
  • Kostrådscirklen gælder for personer mellem 6 og 65 år.
  • Kostrådscirklen er inddelt i 6 fødevaregrupper; Grøntsager og frugt; Mad med fuldkorn og kartofler; Nødder, frø og planteolier; Bælgfrugter; Mejeriprodukter og æg; Fisk og kød.
  • Drikkevarer vises ved siden af kostrådscirklen og er illustreret med vand og et lille glas mælk. I praksis kan det lille glas mælk ved siden af cirklen erstattes med fx yoghurt. 
  • De ’tomme kalorier’ (slik, kage, is chips, kiks, søde drikkevarer mm.) er ikke vist i Kostrådscirklen. På altomkost.dk kan du læse mere om, hvor meget der er plads til af disse fødevarer i en sund og planterig kost. 
  • Fødevaregrupperne i Kostrådscirklen bidrager til i alt 94% af madens samlede energiindhold, og til 98 % af det samlede proteinindhold. Når fødevarerne ikke bidrager til 100%, skyldes det, at der er gjort plads til at de ’tomme kalorier’ kan bidrage med en lille mænge energi (6%) og protein (2%).
  • På samme vis bidrager fødevaregrupperne i Kostrådscirklen til 86% af den samlede klimabelastning af en sund og planterig kost, der følger De officielle Kostråd. Den resterende andel (14 %) udgøres af hhv. ’tomme kalorier’ (slik, kage, is chips, søde drikkevarer mm.), samt drikkevarer som kaffe og te mm.
  • Kostrådscirklen findes som plakat til download.  

Læs mere

Om Kostrådscirklen på altomkost

Kostrådscirklen findes som plakat til download

Fakta og faglige budskaber til brug for ernærings- og sundhedsformidlere

Fagligt grundlag for udvikling af en visuel helkostmodel til kommunikation af De officielle Kostråd, DTU Fødevareinstituttet, PDF

De officielle Kostråd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 
 
 

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.