Nu skal du til at tage D-vitamin igen

28-09-2022

I vintersæsonen er det tid til at finde D-vitaminerne frem. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle danskere tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april).

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april). Desuden anbefaler Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre giver D-vitamin dagligt til deres små børn hele året indtil barnet fylder 4 år. 

D-vitamin fra solen

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes i huden, når huden rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens stråling i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af kortere ophold i solen midt på dagen. 

I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Derfor tærer kroppen på det oparbejdede D-vitaminlager, der er dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.

D-vitamin er vigtigt for knogler og muskler

Mangel på D-vitamin kan svække knogler og muskler. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Hvis man har mangel på D-vitamin kan det føre til nedsat optagelse af calcium, som hos børn i værste fald kan resultere i engelsk syge, såkaldt rachitis. 

Hos voksne kan mangel på D-vitamin give bløde knogler - det man lægefagligt kalder for osteomalaci. D-vitamin mangel øger også risikoen for at få knogleskørhed i alderdommen. Foruden effekter på menneskets skelet har D-vitamin også betydning for vores muskulatur, hvor mangeltilstande fører til nedsat muskelstyrke. 

Fakta

Anbefaling til voksne og børn fra 4 år

Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april). 

Anbefaling til spæd- og småbørn under 4 år

Det anbefales at give spæd- og småbørn et D-vitamintilskud på 10 µg dagligt hele året, fra 2 uger og indtil 4 år. Hvis forældrene ønsker at give barnet en børnevitaminpille skal barnet ikke samtidig have D-vitamin tilskud.

Anbefalinger til særlige befolkningsgrupper

10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til: 

  • Gravide 
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren 
  • Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys  

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:

  • Personer over 70 år
  • Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder 
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder 

Læs mere

Om D-vitamin
Kosttilskudsanbefalinger - om anbefalinger til særlige grupper

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk 

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.