Nu går vi ind i den mørke tid: Husk D-vitamin hver dag

02-10-2023

I vintersæsonen er det tid til at finde D-vitaminerne frem. Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle danskere tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april). Nogle grupper i befolkningen har brug for mere.

Himmel og tekst: Har du husket D-vitamin i dag?

Når du følger De officielle Kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, men med D-vitamin er sagen en anden. Her har vi nemlig også brug for solens stråler for at kunne danne nok af vitaminet i huden. Og da solen som bekendt skinner mindre i vinterhalvåret, har vi alle brug for en hjælpende hånd.

Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin på 5-10 ug dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april). 

Og nogle grupper som fx gravide og ammende, børn under 4 år og voksne over 70 år har brug for endnu mere. Du kan se alle anbefalingerne i den grønne fakta-boks.

D-vitaminer får vi mest fra solen

Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes i huden, når huden rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens stråling i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af kortere ophold i solen midt på dagen. 

I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april.

Anbefalingen kom i 2020, da en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viste, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret, når sommerens overskud er brugt op. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Derfor kan mangel på D-vitamin svække knogler og muskler.

D-vitamin fra mad

Der er også D-vitamin i mad. Det er dog meget svært at få dækket D-vitaminbehovet alene via den mad, du spiser. Undersøgelser af danskernes kost viser, at danskerne kun får dækket en mindre del af deres D-vitaminbehov via den mad, de spiser. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter. 

Fakta - Anbefalinger for D-vitamin

5-10 µg D-vitamin dagligt i vinterhalvåret (oktober-april):

  • Alle voksne og børn fra 4 år 

10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:

  • Børn fra 2 uger og indtil 4 år. Spædbørn, som dagligt får 800 ml modermælks-erstatning med 1,3 µg D-vitamin pr 100 ml eller mere, skal dog ikke have D-vitamintilskud. Hvis forældrene ønsker at give barnet en børnevitaminpille, skal barnet ikke samtidig have D-vitamintilskud.
  • Gravide og ammende
  • Børn og voksne med mørk hud
  • Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
  • Børn og voksne, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys 

20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:

  • Personer over 70 år
  • Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder
  • Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.