Når du følger De officielle Kostråd, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer, men med D-vitamin er sagen en anden. Her har vi nemlig også brug for solens stråler for at kunne danne nok af vitaminet i huden. Og da solen som bekendt skinner mindre i vinterhalvåret, har vi alle brug for en hjælpende hånd.
Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle voksne og børn fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin på 5-10 ug dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april).
Og nogle grupper som fx gravide og ammende, børn under 4 år og voksne over 70 år har brug for endnu mere. Du kan se alle anbefalingerne i den grønne fakta-boks.
D-vitaminer får vi mest fra solen
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes i huden, når huden rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens stråling i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af kortere ophold i solen midt på dagen.
I vinterhalvåret dannes der ikke D-vitamin i huden på vores breddegrader, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, at alle fra 4 år tager et tilskud af D-vitamin fra begyndelsen af oktober til og med april.
Anbefalingen kom i 2020, da en undersøgelse foretaget af Kræftens Bekæmpelse viste, at knap hver 5. dansker, der ikke tager vitamintilskud, har D-vitaminmangel om foråret, når sommerens overskud er brugt op. Vitaminet er særdeles vigtigt for at kroppen kan optage calcium i tarmene. Derfor kan mangel på D-vitamin svække knogler og muskler.
D-vitamin fra mad
Der er også D-vitamin i mad. Det er dog meget svært at få dækket D-vitaminbehovet alene via den mad, du spiser. Undersøgelser af danskernes kost viser, at danskerne kun får dækket en mindre del af deres D-vitaminbehov via den mad, de spiser. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter.