Nøglehullet er populært - men hvad er det nu, det betyder?

18-09-2023

95% kender Nøglehullet og mange af os ved at Nøglehullet hjælper os med at vælge sundere madvarer. Man hvad er det nu lige det betyder, og hvad er det du kan bruge Nøglehulsmærket til, når du handler?

Hver tredje forbruger køber ind efter Nøglehulsmærket, men mange er i tvivl om, hvad det står for. Det viser rapporten ’Danskernes sundhed 2022 – om kost, klima og madvaner’, som Epinion har lavet for Fødevarestyrelsen. I en ny kampagne sætter Fødevarestyrelsen spot på Nøglehullet, som kan hjælpe dig til at træffe sundere valg, når du handler.

Nøglen til gode vaner

Hvis du gerne vil spise sundere, kan det være en god idé at gå efter Nøglehullet. Kort fortalt er Nøglehullet et officielt ernæringsmærke, der gør det nemmere for dig at træffe sundere valg og leve efter De officielle Kostråd.

Selvom langt de fleste af os går op i at spise sundt, er det ifølge en Epinion-undersøgelse langt færre, der følger kostrådene dagligt. Derfor kan et godt sted at starte, være at vælge produkter med Nøglehullet, når du handler. Det er nemlig et nemt redskab til at følge kostrådene som samtidig sikrer at du får produkter med mindre fedt, salt og sukker og mere fuldkorn.

Spar på fedtet

Når du vælger madvarer med Nøglehullet, er du sikker på at fx fedtindholdet holder sig på et fornuftigt niveau for den type madvarer.
Faktisk viser et studie fra DTU Fødevareinstituttet, at andelen af energiindtaget, som fedt udgør, falder med 9 procent, hvis du vælger produkter med Nøglehullet.

Spar på sukkeret

Nøglehullet hjælper dig med at vælge sundere madvarer, og leve efter kostrådene i hverdagen. Hvis du gerne vil spare på sukkeret, kan det derfor være en god idé at vælge produkter med Nøglehullet.

Selvom slik og sodavand i mindre mængder godt kan indgå i hverdagen, så bidrager de ikke med vigtige næringsstoffer, og derfor finder du ikke Nøglehullet på disse produkter.

Spar på saltet

9 ud af 10 danskere spiser mere salt end de officielle anbefalinger, som lyder på maksimum 5-6 gram dagligt. Hvis du skifter produkter ud med Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, viser det omtalte studie fra DTU Fødevareinstituttet, at du kan minimere, hvor meget salt du spiser op til ca. 1 gram salt om dagen.

Flere kostfibre 

Nøglehullet findes på over 4.000 produkter i Danmark og der findes særligt mange produkter indenfor brød, mel, gryn, ris, grød og pasta – alle nogle produkter, hvor der er mulighed for at få godt med fuldkorn og dermed også masser af kostfibre.

Husk at kigge efter Nøglehullet, når du handler

Hold øje med kampagnen, der løber af stablen fra uge 35-40. Her vil Nøglehullet være synligt både på sociale medier og i supermarkederne – så husk at kig efter Nøglehullet, næste gang du handler. Vi har gjort det nemt for dig at vælge sundere.

Læs mere

Nyhed fra DTU Fødevareinstituttet: Stadig sund fornuft at spise Nøglehulsmærket mad

Om Nøglehullet

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.