Udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg fører til restriktioner for fjerkræejere i det sønderjyske

22-07-2022

I den kommende tid må fjerkræejere i et lille område ved Flensborg Fjord ikke flytte æg og fjerkræ efter udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg. Udbruddet kan ramme lokale virksomheders eksport af æg og fjerkræ ud af EU.

​​​​Et udbrud af fugleinfluenza i en stor besætning af gæs i Nordtyskland rykkede i ugens løb nordpå til en anden gåsebesætning, der ligger tæt ved Flensborg fjord. Begge besætninger med i alt 18.000 gæs er nu aflivet. Fødevarestyrelsen er i tæt kontakt med de tyske myndigheder for at koordinere indsatsen.

- Selvom der er tale om et udbrud i Tyskland, så får det følger i grænselandet, for vi skal indføre restriktioner for alle fjerkræejere i en radius på 10 km. fra udbrudsstedet af hensyn til smittebeskyttelse. Der er to mindre danske kyststrækninger, der ligger inden for zonen. Her skal hobbyavlere nu registrere deres fjerkræhold og de har forbud mod at flytte æg og fugle de kommende fire uger, siger veterinær udviklingschef Sten Mortensen, Fødevarestyrelsen.

Der er ikke registreret virksomheder, som producerer æg- eller fjerkræ i området. Restriktionszonen kan dog medføre, at visse lande uden for EU i en periode vil takke nej til æg og fjerkræ fra virksomheder i Aabenraa og Sønderborg kommuner. Restriktionerne forventes ophævet den 18. august. Danmarks status som fugleinfluenza-frit land bliver ikke påvirket af restriktionszonen.

Fødevarestyrelsen vurderer ikke, at der er øget risiko for nye udbrud i Danmark som følge af udbruddet i Tyskland.

- Vi finder løbende fugleinfluenza i de vilde fugle. De seneste fund er suler, der er fundet døde på hele den jyske vestkyst. Selvom sulerne var ramt af fugleinfluenza, så er der er ikke tegn på, at smitten har spredt sig til fugle inde i landet, slutter Sten Mortensen.

De to udbrud i Tyskland viser, at fjerkræejere stadig skal være yderst opmærksomme på smittebeskyttelse. Sygdommen kan blive spredt via vilde fugle, fugleafføring og døde fugle og blive bragt ind i fjerkræindhegninger når deres ejere går ind til dyrene. Derfor anbefaler Fødevarestyrelsen fjerkræejerne at være omhyggelige med indhegning og med rengøring af tøj og støvler, før de går ind til fuglene.

Bekendtgørelse og kort med restriktionszoner 

Se om du bor i en zone 

Se regler, der gælder i zonerne 

Yderligere oplysninger

Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34

De røde markeringer viser restriktionszonerne i kystområder, der grænser ned til Flensborg fjord.

Senest opdateret 16-09-2022