Fødevaresikkerhed

Viden og vejledning skal bremse roskildesyge

08-04-2024

Usikkerhed om håndteringen af norovirus blandt køkkenchefer og medarbejdere.

Roskildesyge smitter længe efter man er fri af symptomer. Faktisk skal man være fri for symptomer mindst 48 timer, før det er sikkert at lave mad til andre. Men nogle køkkenchefer og medarbejdere er der stadig usikre på forholdsreglerne, viser Fødevarestyrelsens kontrol- og vejledningskampagne.

Når vi bliver syge af den mad vi spiser, er norovirus, også kendt som roskildesyge, den mest almindelige årsag, og de faktiske tal viser, at kurven er opadgående. Fødevarestyrelsen har nu spurgt køkkencheferne, hvad de gør for at forebygge udbrud og styrelsen har efterfølgende været på kontrol- og vejledningskampagne i restauranter og institutionskøkkener samt hos bagere og slagtere.

- En del køkkenchefer har svaret, at de endnu ikke har indført procedurer for håndtering af norovirus, og derfor ikke har instrueret medarbejderne i, hvad de skal gøre, hvis de bliver ramt af norovirus eller roskildesyge. Det er meget uheldigt, for er man syg af norovirus, så kan man smitte længe efter at symptomerne er stoppet. Faktisk skal man være fri for symptomer mindst 48 timer, før det er sikkert at lave mad til andre, siger enhedschef Lene Mølsted Jensen, Fødevarestyrelsen.

Nogle køkkenchefer har fortalt Fødevarestyrelsen, at de er usikre på, hvor langt de må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred.

- Når man som køkkenchef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer. Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, så kan køkkenchefen spørge ind til symptomerne, hvis medarbejderen melder sig syg med dårlig mave, ligesom også medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et maveonde, siger Lene Mølsted Jensen.

Som led i indsatsen mod norovirus har Fødevarestyrelsen været på 829 kontrol- og vejledningsbesøg fra juni til og med november 2023. Besøgene er gennemført i køkkener, der fremstiller spiseklar mad. Kontrollerne viste, at virksomheder og medarbejdere generelt har godt styr på krav til faciliteter og krav til personlig hygiejne, men også at en del køkkenchefer skal indføre procedurer samt vejlede medarbejderne i at håndtere norovirus og andre sygdomme, der smitter via fødevarer.

Læs rapporten om Fødevarestyrelsens kontrol- og vejledningskampagne: Instruktion af medarbejdere vedr. norovirus

Læs om Norovirus på Fødevarestyrelsens hjemmeside 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.