Kosttilskudskontrol

Fødevarestyrelsen kontrollerer sundhedsanprisninger på kosttilskud

15-02-2024

Virksomheder må ikke påstå, at kosttilskud kan kurere sygdomme, lindre smerter eller markedsføres med andre ulovlige anprisninger. Nu undersøger Fødevarestyrelsen om det alligevel sker.

Omkring halvdelen af den voksne befolkning indtager jævnligt kosttilskud. Derfor ser Fødevarestyrelsen nu nærmere på om danske kosttilskudsvirksomheder anvender sundhedsanprisninger i deres markedsføring af kosttilskud i overensstemmelse med reglerne. Det sker, når styrelsen fra marts til juli tager på landsdækkende kontrol i 130 kosttilskudsvirksomheder.


”Reglerne er meget klare, og sat i verden for at beskytte forbrugere, der måske i en presset situation kan være parat til at bruge store summer på kosttilskud, som så ikke har den effekt, som forbrugerne bliver stillet i udsigt. Desværre ser vi fra tid til anden, at der er virksomheder, som ikke helt har styr på reglerne. Derfor er vi nu på kontrol- og vejledningsbesøg,” forklarer leder af Fødevarestyrelsens rejsehold, Michael Rosenmark.

Eksempelvis er det ikke tilladt at skrive eller indikere, at et kosttilskud kan forebygge, behandle eller helbrede sygdom eller symptomer på sygdom. Virksomheder må f.eks. ikke indikere, at et kosttilskudsprodukt kan mindske risikoen for kræft eller lindre smerter. Det vil være i strid med forbuddet mod sygdomsanprisninger.

Til gengæld er det tilladt, når virksomheder anvender EU-godkendte sundhedsanprisninger, og f.eks. vælger at sundhedsanprise et kosttilskud indeholdende en betydelig mængde calcium med, at ”Calcium bidrager til en normal muskelfunktion”. Tilsvarende er det tilladt at sundhedsanprise et kosttilskud der indeholderen betydelig mængde vitamin C ved f.eks. at angive på produktet, at ”Vitamin C bidrager til immunsystemets normale funktion”.

I eksemplet med calcium og vitamin C er der tale om EU-godkendte sundhedsanprisninger. Her er formuleringerne tilladt, fordi EU-Kommissionen har vurderet, at der foreligger tungtvejende dokumentation for, at calcium og vitamin C har netop har de formulerede effekter.

Faktisk har EU en lang liste over, hvilke sundhedsanprisninger, det er tilladt at bruge, og hvilke betingelser et produkt skal opfylde, hvis man gerne vil sundhedsanprise alt fra calcium og vitamin C til jern og zink. Ordlyden i den godkendte sundhedsanprisning skal virksomhederne følge, eller i det mindste lægge sig meget tæt op ad, for at holde sig på den rigtige side af fødevarelovgivningen.

Se EU's liste over tilladte sundhedsanprisninger 

Læs mere om sygdoms- og sundhedsanprisninger på Fødevarestyrelsen.dk 

Læs mere om Fødevarestyrelsens aktuelle kontrol kampagne 

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.