Smag dig frem

Planterig kantinekost skal inspirere familier til at prøve nye måltider

24-09-2025

Som del af projektet ’Smag dig frem’ indleder Fødevarestyrelsen nu et samarbejde med køkkenansatte i tre kommuner. Fællesspisning, workshops og indkøbsdata er blandt ingredienserne i samarbejdet, der handler om at få flere planterige og sunde retter på menuen i kantinerne.

Sultne gæster kan inden længe se frem til nye krydderier i kantinegryden, når projektet ’Smag dig frem’ ruller ud i 10 kantiner i kommunerne Svendborg, Slagelse og Kolding.

Køkkenansatte i de udvalgte kantiner vil med inspiration fra Fødevarestyrelsen og Madkulturen blive klædt på til at servere flere lækre planterige retter som kyllingewraps eller dhal, der måske også kan inspirere gæsterne i deres eget køkken.

- To ud af tre danske børnefamilier svarer i spørgeundersøgelser, at de gerne vil spise både sundere og grønnere. Så vi ved, at mange familier har smag for de planterige retter, og kantinerne kan være et godt sted at finde den inspiration, de efterspørger, siger enhedschef Kirstine Harvig Mahler og tilføjer:

- Vi glæder os meget til at samarbejde med de dygtige ansatte i kantinerne, og det bliver også spændende for os at se, hvilke retter der er mest populære rundt i landet – og måske finder nogle af dem også vej hjem til middagsbordet.

Erfaringerne fra de tre kommuner skal senere udbredes til flere af landets kantiner.

Danmarks nye livret?

’Smag dig frem’ er et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Madkulturen og DR.

Mens Fødevarestyrelsen indleder samarbejdet med kantinerne, har DR netop sendt første afsnit af TV-serien ’Danmarks nye livret’, hvor familier dyster i det planterige univers om at lave landets nye yndlingsret. ’Kyllingegryde med pasta og blomkålsris’ og andre opskrifter fra DR-programmet vil også være at finde i de udvalgte kantiner.

Som led i samarbejdet med kantinerne tester Fødevarestyrelsen en ny metode til at samle data om de indkøbte råvarer i kantinerne. Metoden gør det lettere for kantinerne at lave sunde og grønne indkøb, og forventes efterfølgende at kunne anvendes hos køkkener i hele lande.

Yderligere oplysninger

Ved faglige spørgsmål om samarbejdet mellem Fødevarestyrelsen og kantinerne, så kontakt Signe Frøkiær Schou på 72 27 55 51

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 22 84 48 34 eller sende en mail til presse@fvst.dk.

Partnerskabet består af
Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Madkulturen og DR

Støttet af:
Novo Nordisk Fonden og Nordea-fonden

Projektperiode
2025-2027

Samarbejdskommuner
Svendborg, Kolding og Slagelse