Kontrolresultater

Lille stigning i antallet af fejl for mærkning: Ingredienslisterne har været under lup

18-06-2025

De fleste slagterbutikker og bagerier mv. har styr på det med småt trods lille tilbagegang ift. 2022, viser Fødevarestyrelsens nye stikprøvekontroller. Manglende mærkning af f.eks. allergener som soja kan have alvorlige konsekvenser for forbrugere med allergi.

De fleste virksomheder (85,7 pct.) havde styr på mærkningen, herunder ingredienslisterne, da Fødevarestyrelsens tilsynsførende havde luppen fremme. Det er en lille tilbagegang fra en tilsvarende kampagne i 2022, hvor knap ni ud af ti (88,6 pct.) kontroller endte uden en sanktion.

Det relativt høje antal sanktioner (14,3 pct.), fordelte sig i tre kategorier:

  • Manglende oplysninger, som f.eks. nettovægt eller holdbarhedsdato (ca. 50 pct.).
  • Manglende mærkning på dansk – eller andre sprog med næsten identisk stavemåde (ca. 30 pct.).
  • Manglende eller forkert mærkning af allergener som f.eks. soja (ca. 20 pct.).

Særligt mærkningen af allergener er vigtig og har udløst flere bøder, da fejl eller mangler kan have alvorlige konsekvenser for nogle forbrugere, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand:

- Jordnødder, sesamfrø og æg er helt ufarlige madvarer for de fleste, men for allergikere kan en forkert ingrediens i aftensmaden ende med alvorlig akut farlig reaktion. Derfor er det helt afgørende, at de bliver mærket korrekt, forklarer enhedschef i Fødevarestyrelsen, Henrik Dammand.

Har ikke set den ønskede regelefterlevelse
Forud for kontrollerne har Fødevarestyrelsen udbredt kendskabet til reglerne for mærkning af fødevarer, gennem bl.a. dialogmøder med brancheorganisationer og andre interessenter. Derudover er der blevet oplyst om krav og regler til virksomhederne gennem målrettede annoncer på sociale medier.

Trods god dialog med erhvervet havde enhedschef Henrik Dammand gerne set, at endnu flere virksomheder havde helt styr på mærkningen af fødevarer.

- Vi har ikke set den ønskede regelefterlevelse, og er ærgerlige over at vores stikprøvekontroller viser en lille tilbagegang siden sidst. Mærkning af fødevarer er et vigtigt område for forbrugerne og fremme af en høj efterlevelse af reglerne prioriteres af Fødevarestyrelsen, så vi vil fortsat have fokus på dette, gennem dialog og kontrol, siger Henrik Dammand.

Der blev givet 12 bøder og 126 indskærpelser på de i alt 763 stikprøvekontroller fra september 2024 til marts 2025.

Fødevarestyrelsen vil fra 1. september have særlig fokus på anprisninger på webshops.

Læs mere om den kommende kontrolkampagne her.

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834 eller sende en mail til presse@fvst.dk.