På fiskeområdet opereres der med begreberne rent vand, rent havvand og drikkevand.
Se også afsnittene
10. Vand i fødevarevirksomheder
11. Is i fødevarevirksomheder og isværker.
59.1 Drikkevand og rent vand
Ved håndtering af fisk i primærproduktionen og i senere led kan man bruge drikkevand og i bestemte situationer også rent vand, f.eks. i forbindelse med udvendig vask af hele fiskevarer.
Rent havvand kan bruges til håndtering og vask af fiskevarer, ved fremstilling af is til nedkøling af fiskevarer, og til hurtig nedkøling af krebsdyr og bløddyr efter kogning.
Hvis man bruger rent vand, skal det sikres, at vandet ikke kan kontaminere fiskevarerne med skadelige stoffer eller bakterier.
Hygiejneforordningen, artikel 2, stk. 1, litra h) og i)
Hygiejneforordningen, bilag II, kapitel VII, punkt 1, litra b)
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, kapitel VIII, punkt 3, litra c)
59.2 Brug af rent vand
Hvis virksomheden vil bruge rent vand, skal den overveje en række aspekter. Virksomheden skal sikre, at det rene vand ikke indeholder mikroorganismer, skadelige stoffer eller giftige alger i mængder, der direkte eller indirekte kan påvirke fødevaresikkerheden.
Virksomheden bør derfor overveje:
- At undersøge vandets sammensætning ved vandindtaget for kemiske og mikrobiologiske kontamineringer og giftige alger og for variationer ved f.eks. sæsonbetingede udsving og udledninger efter regnskyl.
- At vurdere konsekvenserne af naturlige eller menneskeskabte kilder til kontaminering og mulige foranstaltninger til afhjælpning, f.eks. en flodmunding eller opmudring.
- At beskrive vandproduktionen, herunder evt. genanvendelse og behandling, opbevarings- og distributionssystemer.
Det kan normalt sikres, at brug af rent vand ikke er en kilde til kontaminering ved:
- At oppumpe vand til produktion af rent vand fra et område, som ikke er kontamineret, f.eks. ved at vandet pumpes op fra undergrunden eller fra fjerntliggende områder.
- At behandle vandet for at sikre, at kravene til rent vand er opfyldt. Vandet kan f.eks. behandles ved at bruge en fase med partikelbinding, en adsorptionsfase og en desinficeringsfase.
Se også afsnit 10.7 Behandling af vand.
Vejledning i gennemførelsen af visse bestemmelser i forordning (EF) nr. 852/2004 om fødevarehygiejne (pdf)