Primærproduktion er fødevarevirksomhed, og primærproducenter betragtes som ledere af fødevarevirksomheder. Primærproduktion skal registreres i enten Fødevarestyrelsen, Landbrugsstyrelsen, Miljøstyrelsen eller Det Centrale Husdyrbrugsregister.
Hvis man har en mindre primærproduktion med markedsføring af primærprodukter skal man ikke være registreret som fødevarevirksomhed. Det gælder f.eks., hvis man i sin have dyrker mindre mængder grøntsager eller frugt og markedsfører det til andre uden for egen husholdning, eller hvis man samler mindre mængder bær, svampe eller humle og markedsfører det til andre. Se afsnit 89. Primærproducenters levering direkte til endelige forbrugere (”stalddørssalg”).
Primærproducenter af frugt og grønt kan også levere mindre mængder hjemmelavet marmelade, syltetøj og saft fremstillet af frugt og grønt af egen avl direkte til endelige forbrugere. Det er ikke levering direkte fra primærproducenten til den endelige forbruger men detailvirksomhed under bagatelgrænsen.
Fødevareforordningen, artikel 3, nr. 2, 3, 16 og 17
Hygiejneforordningen, artikel 6, stk. 2 og 3
Autorisationsbekendtgørelsen, §§ 3 og 4, stk. 1
Autorisationsvejledningen, afsnit 11.1
Hvis en restaurant dyrker krydderurter til brug i restaurantkøkkenet, er det primærproduktion og omfattet af restaurantens registrering.
Se også afsnit 47. Hjemmeslagtning.
88.1 Primærproduktion til eget forbrug
Primærproduktion til eget forbrug er ikke omfattet af hygiejnereglerne. Hvis man dyrker grøntsager til eget brug, fisker til eget forbrug eller opdrætter dyr, som man hjemmeslagter til forbrug i egen husholdning, er det ikke omfattet af reglerne i hverken hygiejneforordningen, hygiejneforordningen for animalske fødevarer, hygiejnebekendtgørelsen eller autorisationsbekendtgørelsen.
Man kan stadig være omfattet af anden fødevarelovgivning, f.eks. er hjemmeslagtning omfattet af fødevareloven.
88.2 Andre aktiviteter hos primærproducenter
Primærproducenter udfører ofte på produktionsstedet forskellige aktiviteter for at klargøre primærprodukter til salg. Hvis aktiviteterne ikke ændrer produkternes karakter væsentligt, betragtes de som aktiviteter forbundet med primærproduktionen.
Der kan være tale om aktiviteter på produktionsstedet, f.eks.:
- Vask af rodfrugter, afskæring af blade på grøntsager, sortering af frugt.
- Slagtning, afblødning, rensning (udtagning af indvolde, afskæring af hoved eller finner), køling og indpakning af hele eller rensede fisk om bord på fiskefartøjer.
- Udtagning af organer på nedlagt, vildtlevende vildt.
- Slyngning og indpakning af honning.
- Filtrering og nedkøling af rå mælk.
- Omstrømpning af muslinger m.m.
Disse aktiviteter er normale rutiner forbundet med primærproduktion og vurderes som hygiejnisk forsvarlige, hvis man overholder hygiejnereglerne for primærproduktion.
Omvendt er der en række aktiviteter, som ikke betragtes som primærproduktion eller som aktiviteter forbundet med primærproduktion. Det kan være aktiviteter, der forandrer produkternes karakter, f.eks. skumning af mælk, presning af saft eller flåning af fisk, eller som medfører en risiko for kontaminering af produkterne, f.eks. snitning af salat eller pakning af grøntsager i modificeret atmosfære (MAP).
88.3 Hygiejneregler for primærproduktion
Der er en lang række hygiejneregler for aktiviteter i primærproduktion.
Hygiejneforordningen, bilag I
For en række animalske fødevarer er der supplerende regler:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, artikel 3, stk. 1
Fødevarekædeoplysninger for slagtedyr:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag II, afsnit III
Nødslagtning af slagtedyr uden for slagteriet:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit I, kapitel VI
Slagtning af fjerkræ på bedriften (fjerkræ til senere udtagning, gæs og ænder til produktion af foie gras, samt opdrættede vildtfugle, f.eks. fasaner eller duer):
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit II, kapitel VI
Slagtning af opdrættede klovbærende dyr (f.eks. hjorte), strudse eller bison på bedriften:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit III, punkt 3
Vildt:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit IV
Muslinger m.m.:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, indledning, kapitel 1
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel II, del A og B
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel VIII-IX
Muslingebekendtgørelsen
Fiskevarer:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, indledning, kapitel I, del I, A og B
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, del II
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel III, del A
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VIII, kapitel V, VII og VIII
Mælk og colostrum:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit IX, kapitel I
Hygiejnebekendtgørelsen, § 4
Æg:
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit X, kapitel I
Formålet med reglerne er at beskytte primærprodukterne mod kontaminering, så de ikke udgør en risiko for menneskers sundhed.
Dette opnås bl.a. ved at holde omgivelser, bygninger og udstyr rene, og ved at beskytte mod skadedyr.
For visse primærproducenter er der supplerende krav. Det drejer sig om:
88.4 Egenkontrol for primærproducenter
Primærproducenter skal gennemføre egenkontrol baseret på ”gode arbejdsgange”. Virksomheden skal over for den tilsynsførende kunne redegøre for arbejdsgangene og kontrollen af indsatsområderne. De gode arbejdsgange skal være kendt af den medarbejder, der udfører arbejdsopgaven, men i sidste ende er det virksomhedslederens ansvar. Se afsnit 2.2 Egenkontrol.
Hygiejneforordningen, bilag I
Primærproducenter kan benytte branchekoder ved etablering af egenkontrollen.
Egenkontrolvejledningen
Som led i egenkontrollen skal primærproducenter føre journaler. Det er journaler, som primærproducenter sædvanligvis fører i forvejen, f.eks. lister over anvendt medicin til dyr eller sprøjtemidler på markerne. Journalføringen er nærmere beskrevet i bl.a. vejledningen om egenkontrol.
Egenkontrolvejledningen
Mælkekontrolvejledningen