Morgenmadsugen er i gang: Bliv fuld af fuldkorn fra morgenstunden

11-09-2023

Er der fuldkorn i din morgenmad? En undersøgelse fra Epinion viser, at flere danskere ikke får spist den anbefalede mængde fuldkorn til daglig. Morgenmadsugen starter i dag og skal motivere danskerne til at få mere fuldkorn på bordet fra morgenstunden.

Familie, som spiser morgenmad

Fuldkorn kan spises på mange forskellige måder, og det kan måske være svært at få fuldkorn ind i morgenmadsrutinerne i en travl hverdag med børn.

41 procent af danskerne spiser aldrig eller sjældent fuldkorn

Selvom 63 pct. af danskerne har et godt kendskab til kostrådsanbefalingen om at spise mad med fuldkorn dagligt, er der stadig 41 pct. af danskerne der ”aldrig” eller ”sjældent” efterlever kostrådsanbefalingen. Det viser en Epinion-undersøgelse fra 2022. Der er derfor brug for at sprede budskabet, så fuldkorn i højere grad kommer på morgenbordet.

Fuldkorn er nemlig ikke kun med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og andre typer af kræft. Mad med fuldkorn mætter også godt, hvilket betyder, at man spiser mindre og får lettere ved at holde vægten. Fuldkorn er dermed godt for din sundhed og godt på dit morgenbord.

Morgenmadsugen sættes i gang

Fuldkornspartnerskabet, som Fødevarestyrelsen er en del af, sætter i denne uge fokus på fuldkorn til morgenmad. Fuldkornspartnerskabet giver i morgenmadsugen nem og overskuelig inspiration til morgenmad med fuldkorn – uanset om du er A- eller B-menneske. Du kan blandt andet finde en fuldkornsrig retrogrød eller hurtige overnight oats, som kan tages med på farten. 

”Vi er i Fødevarestyrelsen glade for at være med i Fuldkornspartnerskabet. Det at spise fuldkorn er en central del af De officielle Kostråd, og vi ved, hvor vigtigt det er i en sund og varieret kost at få 75 gram. fuldkorn om dagen – og gerne mere. Morgenmaden er et godt sted at starte, og derfor støtter vi selvfølgelig op om fuldkornspartnerskabets vigtige initiativ om at sætte fuldkorn på morgenbordet”, siger Charlotte Kølln, sektionsleder hos Fødevarestyrelsen.

Fakta

  • Med fuldkorn får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink.
  • Vælg fuldkornsvarianter, når du spiser brød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter og grød, men også når du køber sandwich eller take away.
  • Gå efter fuldkornslogoet, når du køber ind. Det er din garanti for, at du får en fødevare med fuldkorn og kostfibre.
  • Fuldkornspartnerskabet er et offentligt-privat partnerskab mellem Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Diabetesforeningen, samt en række fødevarevirksomheder. Vi arbejder sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Find opskrifter og læs mere her

Find inspiration til morgenmad med fuldkorn her.

Læs mere om der orange Fuldkornslogo her.

Læs om kostrådet 'Spis mad med fuldkorn' her.

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.