3 tips til at servere sundere måltider i køkkenet

23-01-2024

Vi spiser en stor del af vores måltider uden for hjemmet. Det I serverer har derfor en stor betydning for jeres gæsters sundhed og for klimaet. Kostråd til Måltider viser vejen til, hvordan du og dine kolleger kan sammensætte måltiderne, så de både er sunde og tager hensyn til klimaet.

De måltider der serveres i skoler, kantiner og daginstitutioner har ikke kun betydning for den enkeltes sundhed. De har også betydning for klimaet. Hvis vi skal reducere klimaaftrykket og servere sund og nærende mad, kræver det vilje, nysgerrighed, og at vi alle gør en indsats – men selv små ændringer gør en forskel. Derfor kan I med fordel starte med at fokusere på ét af principperne fra Kostråd til Måltider ad gangen. På den måde har I bedre muligheder for at få succes med omstillingen.

Sådan kommer I i gang 

  • Læg en plan

Læg en plan for, hvad der skal ændres og hvornår. Det kan være en god idé at planlægge det lidt på forhånd og kun have fokus på det i en afgrænset periode til at starte med. På den måde kan dit køkken implementere Kostråd til Måltider i jeres helt eget og kontrollerede tempo.

  • Sæt fokus på ét princip ad gangen

Bliv enige om, hvilket princip I gerne vil starte med. Det kan f.eks. være det, I synes er nemmest at implementere, det I synes er mest udfordrende eller det, der passer bedst ind i den madplan I allerede har planlagt.

Et eksempel kunne være at starte med at følge princippet om grøntsager og frugter - lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider og husk de mørkegrønne grøntsager.

Tag i fællesskab nogle snakke om, hvordan I vil gøre det, hvad det vil kræve og hvornår I skal gøre det.

Måske betyder det, at I skal I prøve noget, I ikke har prøvet før eller måske er det kun små justeringer I behøver. Prøv jer frem!

  • Sæt målsætninger

Italesæt i køkkenet, hvorfor I laver mad med udgangspunkt i Kostråd til Måltider og sæt fælles målsætninger for arbejdet. På den måde skaber I motivation og formål i hverdagen.

En målsætning kan f.eks. være at bruge mørkegrønne grøntsager i ét ud af de fem måltider I serverer i hele februar måned. Når I sætter mål, så er det en god idé, hvis I kan opsætte nogle der både er realistiske, målbare, specifikke og tidsbestemte. Så er I allerede godt på vej!

Kan du ikke huske alle de mørkegrønne grøntsager?

Find en hel liste af grøntsager her.

Dyk ned i principperne fra Kostråd til Måltider og find det princip I gerne vil arbejde med som det første.

Principper for Kostråd til Måltider 

Læs mere

Læs mere om Kostråd til Måltider og de andre værktøjer

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.