Principper i skoler og kantiner

Principper i skoler og kantiner viser, hvordan I sammensætter sunde og klimavenlige måltider. 

Principper í skoler og kantiner er inddelt i 5 fødevaregrupper:

Grøntsager og frugter

Bælgfrugter, fisk, kød og æg

Kornprodukter og kartofler

Fedtstoffer, nødder og frø

Mælkeprodukter og ost

For hver fødevaregruppe er der nogle overordnede principper samt en model for, hvordan I omsætter principperne til 5 måltider. Det kan være 5 frokostmåltider, 5 mellemmåltider eller 5 morgenmåltider. 

Nedenfor kan I se principperne for de 5 fødevaregrupper, og hvordan fødevarerne således kan indgå i 5 måltider. Se eksempler på hvordan Principper i skoler og kantiner er omsat til en menuplan.

Læs også om

Hvis I tilbyder flere retter på én gang

Plads til fleksibilitet

Brug rester – og undgå madspild

Særligt om måltider

Grøntsager og frugter

PRINCIPPER FOR GRØNTSAGER OG FRUGTER

  • Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
  • Husk de mørkegrønne grøntsager

I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider… 

  • Skal grøntsager og/eller frugter altid indgå i hvert af de 5 måltider og brug gerne grøntsager og frugter i forskellige farver i løbet af ugen.
  • Skal mørkegrønne grøntsager udgøre hele frugt- og grønt mængden i 1 ud af 5 måltider. 
    Her finder du eksempler på mørkegrønne grøntsager.

I kan vurdere mængden visuelt (ved at se på mængden) eller på vægt. Når grøntsager og frugter serveres som tilbehør, kan grønt- og frugtmængden vurderes visuelt. Ved sammenkogte retter, ovnretter og lignende, hvor grøntsager og frugter blandes med andre råvarer, er det lettest at vurdere grønt- og frugtmængden ved at veje.

Til toppen

Bælgfrugter, fisk, kød og æg

PRINCIPPER FOR BÆLGFRUGTER, FISK, KØD OG ÆG

  • Tilbyd mindre kød – og husk fisk
  • Tilbyd bælgfrugter oftere end kød

I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider… 

  • Bælgfrugter i 2 ud af 5 måltider
  • Fisk i 1 ud af 5 måltider
  • Kød i 1 ud af 5 måltider
  • Æg eller andet i 1 ud af 5 måltider. Andet kan være vegetar (med f.eks. nødder og/eller ost) eller grød

Til toppen

 

Kornprodukter og kartofler

PRINCIPPER FOR KORNPRODUKTER OG KARTOFLER

  • Vælg primært fuldkorn
  • Variér med kartofler

I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider…

  • Skal I servere fuldkornsprodukter af f.eks. brød eller pasta i mindst 4 ud af 5 måltider
  • Kan I variere med kartofler

Til toppen

Fedtstoffer, nødder og frø

PRINCIPPER FOR FEDTSTOFFER, NØDDER OG FRØ

  • Brug oftest planteolier
  • Supplér med nødder og frø

I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider…

  • Skal I bruge planteolie eller produkter baseret på planteolie i 3-4 ud af 5 måltider
  • Kan I bruge hårde fedtstoffer som f.eks. smør eller kokosfedt i højst 1 ud af 5 måltider
  • Skal I bruge nødder i 2 ud af 5 måltider 
  • Skal I bruge frø i 2 ud af 5 måltider

Til toppen

Mælkeprodukter og ost

PRINCIPPER FOR MÆLKEPRODUKTER OG OST

  • Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider…

  • Mælkeprodukter i maden i 2-3 ud af 5 måltider
  • Ost i 1-2 ud af 5 måltider

Til toppen

Vand

VAND

  • Tilbyd vand til alle måltider

Salt

SALT

  • Begræns salt - brug f.eks. flere krydderier

Begræns salt i maden. Brug i stedet flere krydderier, krydderurter og andre smagsgivere. Gå efter produkter, som har Nøglehullet og/eller Fuldkornslogoet, da disse to fødevaremærker guider jer til produkter med mindre salt. 

Læs om Nøglehullet

Læs om Fuldkornslogoet

Hvis I tilbyder flere retter på én gang

Det kan være I tilbyder flere forskellige typer retter til hvert måltid, f.eks. både en varm ret, forskellige sandwich og pålæg med brød. I det tilfælde vil en god måde at følge principperne på være, at bruge principperne for hver type af ret, I tilbyder. 

Brug principperne for 5 varme retter, for 5 kolde retter med brød og for 5 sandwich – uanset om I tilbyder flere varme retter dagligt, om I serverer alle 5 sandwich på én dag, eller I kun tilbyder én eller få sandwich om dagen.

Se eksempler på hvordan Principper i skoler og kantiner er omsat til 5 varme måltider, 5 sandwich og 5 retter med brød og pålæg i en menuplan.

Til toppen

Plads til fleksibilitet

Formålet med principperne er at gøre det nemt at tilberede sund og klimavenlig mad i praksis. Men der er plads til fleksibilitet, når I bruger principperne.

Hvis I vil servere en fødevare oftere

I kan vælge at servere en fødevare oftere end angivet i principper for måltider, men til gengæld skal mængden være mindre.

Du kan se de vejledende mængder på siden 

Portionsstørrelser i skoler og kantiner

I stedet for at servere mørkegrønne grøntsager 1 ud af 5 gange, hvor de udgør hele frugt- og grøntmængden, kan I f.eks. vælge, at servere mørkegrønne grøntsager 2 ud af 5 gange. I det tilfælde kan I lade dem udgøre kun halvdelen af frugt- og grøntmængden. 

I kan også vælge at servere f.eks. kød 2 ud af 5 gange, men så bruge den halve mængde kød. På den måde kan I også kombinere f.eks. bælgfrugter og kød i måltiderne.

Brug rester - og undgå madspild

I kan altid bruge uforudsete rester uden, at det har indflydelse på, om I lever op til Kostråd til Måltider. 

Hvis I f.eks. har en rest af kikærtefrikadeller til overs fra gårdsdagens varme ret, så kan I tilbyde dem dagen efter, selvom I den dag tilbyder f.eks. en ret med fisk.

Det har ikke betydning for, om I lever op til Kostråd til Måltider. Eller hvis I f.eks. uforudset har en del ikke-fuldkorns pasta til overs, så kan også tilbyde dem dagen efter, selvom I den dag tilbyder et fuldkornsprodukt.

Læs mere om hvordan I kan begrænse madspild i jeres køkken

Til toppen

Særligt om måltider

I kommer langt ved at følge Principper i skoler og kantiner, når I skal sammensætte jeres måltider.

Men da måltider er lidt forskellige, er der nogle detaljer vedrørende de enkelte måltider, som er gode at kende.

Dette kan I læse mere om her nedenfor, hvor der også står lidt om sammensætning af de forskellige typer af måltider og hvor I evt. kan afvige fra principperne.

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser jer, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund og klimavenlig madlavning.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser