Principper i skoler og kantiner viser, hvordan I sammensætter sunde måltider, der samtidig tager hensyn til klimaet.
Principper í skoler og kantiner er inddelt i 5 fødevaregrupper:
Grøntsager og frugter
Bælgfrugter, fisk, kød og æg
Kornprodukter og kartofler
Fedtstoffer, nødder og frø
Mælkeprodukter og ost
For hver fødevaregruppe er der nogle overordnede principper samt en model for, hvordan I omsætter principperne til 5 måltider. Det kan være 5 frokostmåltider, 5 mellemmåltider eller 5 morgenmåltider.
Nedenfor kan I se principperne for de 5 fødevaregrupper, og hvordan fødevarerne således kan indgå i 5 måltider. Se eksempler på hvordan Principper i skoler og kantiner er omsat til en menuplan.
Læs også om
Hvis I tilbyder flere retter på én gang
Plads til fleksibilitet
Brug rester – og undgå madspild
Særligt om måltider
PRINCIPPER FOR GRØNTSAGER OG FRUGTER
I praksis betyder det, at når I serverer 5 måltider…
I kan vurdere mængden visuelt (ved at se på mængden) eller på vægt. Når grøntsager og frugter serveres som tilbehør, kan grønt- og frugtmængden vurderes visuelt. Ved sammenkogte retter, ovnretter og lignende, hvor grøntsager og frugter blandes med andre råvarer, er det lettest at vurdere grønt- og frugtmængden ved at veje.
Til toppen
PRINCIPPER FOR BÆLGFRUGTER, FISK, KØD OG ÆG
PRINCIPPER FOR KORNPRODUKTER OG KARTOFLER
PRINCIPPER FOR FEDTSTOFFER, NØDDER OG FRØ
PRINCIPPER FOR MÆLKEPRODUKTER OG OST
VAND
SALT
Begræns salt i maden. Brug i stedet flere krydderier, krydderurter og andre smagsgivere. Gå efter produkter, som har Nøglehullet og/eller Fuldkornslogoet, da disse to fødevaremærker guider jer til produkter med mindre salt.
Læs om Nøglehullet
Læs om Fuldkornslogoet
Det kan være I tilbyder flere forskellige typer retter til hvert måltid, f.eks. både en varm ret, forskellige sandwich og pålæg med brød. I det tilfælde vil en god måde at følge principperne på være, at bruge principperne for hver type af ret, I tilbyder.
Brug principperne for 5 varme retter, for 5 kolde retter med brød og for 5 sandwich – uanset om I tilbyder flere varme retter dagligt, om I serverer alle 5 sandwich på én dag, eller I kun tilbyder én eller få sandwich om dagen.
Se eksempler på hvordan Principper i skoler og kantiner er omsat til 5 varme måltider, 5 sandwich og 5 retter med brød og pålæg i en menuplan.
Formålet med principperne er at gøre det nemt i praksis at tilberede sund mad, der samtidig tager hensyn til klimaet. Men der er plads til fleksibilitet, når I bruger principperne.
I kan vælge at servere en fødevare oftere end angivet i principper for måltider, men til gengæld skal mængden være mindre.
Du kan se de vejledende mængder på siden
Portionsstørrelser i skoler og kantiner
I stedet for at servere mørkegrønne grøntsager 1 ud af 5 gange, hvor de udgør hele frugt- og grøntmængden, kan I f.eks. vælge, at servere mørkegrønne grøntsager 2 ud af 5 gange. I det tilfælde kan I lade dem udgøre kun halvdelen af frugt- og grøntmængden.
I kan også vælge at servere f.eks. kød 2 ud af 5 gange, men så bruge den halve mængde kød. På den måde kan I også kombinere f.eks. bælgfrugter og kød i måltiderne.
I kan altid bruge uforudsete rester uden, at det har indflydelse på, om I lever op til Kostråd til Måltider.
Hvis I f.eks. har en rest af kikærtefrikadeller til overs fra gårdsdagens varme ret, så kan I tilbyde dem dagen efter, selvom I den dag tilbyder f.eks. en ret med fisk.
Det har ikke betydning for, om I lever op til Kostråd til Måltider. Eller hvis I f.eks. uforudset har en del ikke-fuldkorns pasta til overs, så kan også tilbyde dem dagen efter, selvom I den dag tilbyder et fuldkornsprodukt.
Læs mere om hvordan I kan begrænse madspild i jeres køkken
I kommer langt ved at følge Principper i skoler og kantiner, når I skal sammensætte jeres måltider.
Men da måltider er lidt forskellige, er der nogle detaljer vedrørende de enkelte måltider, som er gode at kende.
Dette kan I læse mere om her nedenfor, hvor der også står lidt om sammensætning af de forskellige typer af måltider og hvor I evt. kan afvige fra principperne.
Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.
Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser