Mere om frokost i skoler og kantiner

Sammensætning af frokostmåltider

Ifølge principperne skal frokostmåltider bestå af:

  • Grøntsager og frugter
  • Bælgfrugter, fisk, kød og æg
  • Kornprodukter og kartofler
  • Lidt fedtstof
  • Evt. nødder og frø
  • Evt. lidt mælkeprodukter og ost

Særligt om frokost

Når I følger principperne, er der for morgenmåltider følgende detaljer og undtagelser:

 

   Grøntsager og frugter – der skal være nok
   I kolde frokostmåltider med brød, inkl. sandwich skal grøntsager og frugter udgøre mindst ¼ af måltidet.

 

Har I fx en pålægsbuffet, så kan I vælge at

  • have grønt tilbehør til alle pålægstyper
  • tilbyde en eller flere fade, hvor der udelukkende eller hovedsageligt er grøntsager og frugter på.

På en pålægsbuffet kan ¼ grøntsager og frugter altså vurderes ud fra det enkelte pålægstilbud eller samlet for pålægsbuffeten.

 

   Grøntsager og frugter – der skal være nok

   I salattilbud kan I bruge op til 1/4 råvarer, der ikke er grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø og dressing.

   Det kan fx være pasta, bulgur, fisk mv. Lad råvarerne følge principperne.

 

Eksempler:

  • Pasta, bulgur, cous cous, og ris i salattilbud: 4 ud af 5 gange skal det være fuldkornsvarianter. Varier med kartofler.
  • Bælgfrugter er en grøntsag og kan derfor altid indgå i salattilbud. I kan udelade fisk, kød og æg eller lade fisk, kød og æg hver indgå 1 ud af 5 gange.

Tilbyder I salatbuffeten som separat tilbud, der skal udgøre et frokostmåltid i sig selv, så sørg for at der er

  • grøntsager og frugter
  • kornprodukter (fx pasta, bulgur eller lignende) og kartofler
  • bælgfrugter, fisk, kød og æg
  • lidt fedtstof i form af en oliebaseret dressing
  • evt. nødder og frø
  • evt. lidt mælkeprodukter og ost

 

     Når I vælger pålæg
     Hver gang I tilbyder 5 slags pålæg (måske over flere dage) vil en god fordeling være:

  • 2 slags bælgfrugtpålæg
  • 1 slags fiskepålæg
  • 1 slags kødpålæg
  • 1 slags æggepålæg

     I kan dog vælge at servere fisk hver gang som pålæg.

 

Hvis I i løbet af en uge (5 dage) tilbyder 3 slags pålæg dagligt, fx. på en pålægsbuffet, er det samlet 15 slags pålæg I serverer i løbet af ugen. Så vil fordelingen se således ud for de 15 slags pålæg:

  • 6 bælgfrugtpålæg
  • 3 fiskepålæg
  • 3 kødpålæg
  • 3 æggepålæg

Hvis I vælger at servere fisk hver gang som pålæg, og I tilbyder f.eks. 3 slags pålæg dagligt, kan fordelingen se således ud:

  • bælgfrugtpålæg hver gang
  • Fiskepålæg hver gang
  • Skiftevis æggepålæg og kødpålæg hver gang

 

   Æg eller andet
   Andet kan dække vegetarretter (med f.eks. nødder og/eller ost) eller grød.

 

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser jer, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund og klimavenlig madlavning.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.