Ifølge principperne skal frokostmåltider bestå af:
Grøntsager og frugter – der skal være nokI kolde frokostmåltider med brød, inkl. sandwich skal grøntsager og frugter udgøre mindst ¼ af måltidet.
Har I fx en pålægsbuffet, så kan I vælge at
På en pålægsbuffet kan ¼ grøntsager og frugter altså vurderes ud fra det enkelte pålægstilbud eller samlet for pålægsbuffeten.
Grøntsager og frugter – der skal være nok
I salattilbud kan I bruge op til 1/4 råvarer, der ikke er grøntsager, bælgfrugter, frugter, nødder, frø og dressing. Det kan fx være pasta, bulgur, fisk mv. Lad råvarerne følge principperne.
Eksempler:
Tilbyder I salatbuffeten som separat tilbud, der skal udgøre et frokostmåltid i sig selv, så sørg for at der er
Når I vælger pålægHver gang I tilbyder 5 slags pålæg (måske over flere dage) vil en god fordeling være:
I kan dog vælge at servere fisk hver gang som pålæg.
Hvis I i løbet af en uge (5 dage) tilbyder 3 slags pålæg dagligt, fx. på en pålægsbuffet, er det samlet 15 slags pålæg I serverer i løbet af ugen. Så vil fordelingen se således ud for de 15 slags pålæg:
Hvis I vælger at servere fisk hver gang som pålæg, og I tilbyder f.eks. 3 slags pålæg dagligt, kan fordelingen se således ud:
Æg eller andetAndet kan dække vegetarretter (med f.eks. nødder og/eller ost) eller grød.
Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.
Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.