Inkluderer
- Grøntsager, herunder mørkegrønne grøntsager, røde og orange grøntsager samt andre grøntsager og svampe.
- Rå/friske, urensede og rensede grøntsager, f.eks. på dåse eller frossen.
- Svampe samt produkter heraf, hvor grøntsager eller svampe er hovedingrediensen.
Inkluderer ikke
- Bælgfrugter, da de indgår i hovedfødevaregruppen 'Bælgfrugter, fisk, kød og æg'.
- Kartofler, da de typisk indgår som stivelseskilde i den danske madkultur og derfor grupperes som 'Kornprodukter og kartofler'.
Underfødevaregrupper |
Eksempler på fødevarer der inkluderes |
Mørkegrønne grøntsager og produkter heraf |
Spinat, broccoli, grønkål, pak choi, bladbeder, rucola, hoved- og hjertesalat |
Røde og orange grøntsager og produkter heraf |
Gulerødder, friske og flåede tomater, røde og orange peberfrugter, butternut squash, hokkaido græskar og søde kartofler |
Andre grøntsager og produkter heraf |
Kål, løg, majs, grønne ærter, grønne bønner grønne og gule peberfrugter, asparges, agurk, rødbeder og selleri samt friske krydderurter og grøntsagsfrikadeller |
Svampe og produkter heraf |
Champignon, østershatte, enoki, shii-take og kantareller samt svampepaté |
Hensyn til rensesvind
Rensesvindet kan være højt for nogle grøntsager. For at kunne estimere mængderne mere præcist er det hensigtsmæssigt, at alle beregninger er på basis af rensede produkter.
I rapporten Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer fra DTU Fødevareinstituttet angives, at rensesvindet for eksempelvis grøntsager som agurk, tomat, salat og forårsløg varierer fra 0-6 %, mens rensesvindet for grøntsager som grønkål, græskar og jordskok varierer fra 30-40 %.
Tilberedningssvindet er, modsat rensesvindet, typisk lavt for grøntsager og har derfor mindre betydning.