Løssalg, søde sager og drikkevarer i skoler og kantiner

Løssalg

Løssalg sælges som supplement til de øvrige madtilbud eller som supplement til madpakken. Løssalg kan fx være 

  • Hele stykker grøntsager og frugter 
  • Udskårede grøntsager og frugter
  • Boller, rugbrød, knækbrød
  • Små portioner nødder  
  • Søde sager og drikkevarer

Det er en god idé at begrænse udvalget af løssalg og i stedet tilbyde hele måltider.

Hvis I tilbyder løssalg, så brug råvareoversigten og følg principperne for de fødevaregrupper, der er relevante for jeres løssalg. 

Eksempler på produkter i løssalg

  • Brød: tilbyd fuldkornsbrød mindst 4 ud af 5 gange. 
  • Bælgfrugter, fisk, kød eller æg i løssalg, f.eks. kombineret med et brødtilbud: hver gang I har 5 tilbud (måske over flere dage) vil en god fordeling være: 
    • 2 tilbud med bælgfrugter
    • 1 med fisk 
    • 1 med kød
    • 1 med æg  
  • Hvis I gerne vil tilbyde fedtstoffer i løssalg, f.eks. kombineret med et brødtilbud
    • Tilbyd planteolie eller produkter baseret på planteolier 3-4 ud af 5 gange.
    • Smør kan tilbydes 1 ud af 5 gange.

Detaljer og undtagelser

Når I følger principperne, er der for løssalg, søde sager og drikkevarer følgende detaljer og undtagelser:

 

   Husk grøntsager og frugter
   Tilbyd mindst 2 slags grøntsager og frugter i løssalg.

 

I vælger selv, om I tilbyder hele eller udskåret grøntsager og frugter.

Se også siden om grøntsager og frugter.

 

   Juice og smoothies
   I kan tilbyde juice og smoothies uden tilsat sukker og højst 250 ml pr. portion.

 

I kan tilbyde juice samt smoothies (uden tilsat sukker) dagligt i mindre portioner (fx i glas) eller portionspakninger (maks. 250 ml pr. portion).

Frugtjuice og smoothies, der er baseret på frugt, har et højt indhold af naturligt forekommende sukker. Da man nemt kan indtage store mængder naturligt frugtsukker fra drikkevarer, er det en god ide, kun at tilbyde det i små mængder.

 

   Mælk
   Det er muligt at tilbyde mælk i løssalg.

 

I kan tilbyde mini- eller skummetmælk.

 

   Vand
   Tilbyd altid gratis vand.

 

Tilbyd altid gratis vand til alle måltider. Det kan f.eks. være en kande med vand, der står fremme eller en vandmaskine eller drikkevandskøler, man kan tappe fra.

 

   Færre søde sager og søde drikkevarer
   Tilbyd kun slik, kage mv. en gang i mellem – og i mindre portioner. I skoler højst 1 gang om måneden.

   Begræns udvalget af drikkevarer med tilsat sukker eller sødemidler til højst 1/4 af drikkevaresortimentet.

   Undlad helt at tilbyde det i skoler.

 

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser jer, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund og klimavenlig madlavning.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.