Mere om mellemmåltider i skoler og kantiner

Sammensætning af mellemmåltider

Følg principperne, når I skal sammensætte jeres mellemmåltider.

Mellemmåltider består af:

  • Grøntsager og frugter
  • Kornprodukter og kartofler
  • Lidt fedtstof
  • Evt. nødder og frø
  • Evt. mælkeprodukter og ost
  • Suppler gerne med bælgfrugter, fisk, kød og æg.

Det er en god ide at mellemmåltidet, f.eks. i en skolefritidsordning, har en vis størrelse og følger ovenstående sammensætning.

Se også Portionsstørrelser i skoler og kantiner.

Et mindre mellemmåltid kan godt bestå af f.eks. grøntsager og/eller frugter og et stykke brød. Her skal udbuddet følge løssalg.

Læs mere om løssalg, søde sager og drikkevarer i skoler og kantiner.

Særligt om mellemmåltider

Når I følger principperne, er der for mellemmåltider følgende undtagelser:

Grøntsager og frugter – der skal være nok
Lad grøntsager og frugter udgøre ca. ½ af mellemmåltidet.

Grøntsager og frugter skal udgøre en større del af mellemmåltiderne. Dette hjælper jeres brugere til at nå op på de 600 g grøntsager og frugter om dagen, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Grøntsager og frugter er også vigtige for den kulinariske oplevelse af maden. Grøntsager og frugters smag, farve, tekstur og duft kan gøre maden mere spændende.

Til mellemmåltider kan I fx tilbyde

  • Bagte rodfrugter med dip
  • Grøntsager bagt i brød og boller, fx revne gulerødder og squash
  • Udskårede grøntsager og frugt.

Bælgfrugter, fisk, kød og æg
I kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg. 

I kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg til mellemmåltidet. I kan også undlade at servere kød og kun servere bælgfrugter og fisk. Det er dog en rigtig god idé at tilbyde bælgfrugter samt fisk. 

Dermed bidrager mellemmåltidet med flest mulige næringsstoffer, stiller den værste sult, og giver fornyet energi mellem dagens hovedmåltider.

Måltid med mælkeprodukt
Det er muligt at tilbyde mælkeprodukter som hoveddel af små og store mellemmåltider 1 ud af 5 gange.

Hvis I f.eks. gerne vil tilbyde yoghurt, A38 eller skyr med mysli, frugt og evt. nødder, så har I mulighed for at gøre dette 1 ud af 5 gange til mellemmåltidet.

Læs mere her

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.

Portionsstørrelser

Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.