Følg principperne, når I skal sammensætte jeres morgenmåltider.
Morgenmåltider består af
Husk grøntsager og frugterGrøntsager og frugter kan udgøre mindre end 1/3 af måltidet.
Det er godt at servere grøntsager og frugter til alle måltider – også morgenmåltidet. Gør derfor frugt og grønt let tilgængeligt og synligt. Dette hjælper jeres gæster til at nå op på de 600 g grøntsager og frugter som Fødevarestyrelsen anbefaler om dagen.
Grøntsager og frugter er også vigtige for den kulinariske oplevelse af maden. Grøntsager og frugters smag, farve, tekstur og duft kan gøre maden mere spændende.
Til morgenmaden er det typisk frugt, der serveres, men prøv også at tilbyde
Bælgfrugter, fisk, kød og ægI kan undlade at servere bælgfrugter, fisk, kød og æg. I kan også undlade at servere kød, og kun servere bælgfrugter og fisk.
Nødder kan erstatte fedtstofferI kan vælge at tilbyde nødder i stedet for fedtstoffer.
Nødder indeholder en del fedt og kan derfor erstatte fedtstof som f.eks. planteolie i morgenmaden. Brug nødderne hele eller hakkede på grøden, lav jeres egen mysli med nødder eller bag dem ind i brødet.
Mælk, mælkeprodukt eller ostTilbyd dagligt mælk, mælkeprodukt eller ost (ost dog højst 2 ud af 5 gange).
Hvis I ønsker at tilbyde mælk eller et mælkeprodukt f.eks. yoghurt, A38 eller skyr til morgenmad, kan I godt det. Tilbyd det sammen med gryn eller mysli, grøntsager og frugt samt nødder og evt. frø.
Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.
Her kan I finde vejledende mængder for portionsstørrelser.