Fuldkorn er en vigtig del af en sund og varieret kost. Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd, at du spiser 75 gram fuldkorn om dag – og gerne mere. 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød. Det kan også svare til fx 1 skive fuldkornstoastbrød, 1 skive fuldkornsrugbrød + en portion fuldkornspasta.
Børn mellem 4 og 10 år bør spise 40-60 gram fuldkorn om dagen.
Du kan få fuldkorn på mange forskellige måder. Lige fra når du fx køber brød, rugbrød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter, grød og mysli til når du fx køber pizza, pitabrød og wraps. Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fuldkornsprodukter.
Læs om kostrådet ’Spis mad med fuldkorn’.
Hvorfor skal du vælge fuldkorn?
Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Fuldkorn kan både være hele og knækkede kerner, og det kan være kerner, der er forarbejdet, fx til fuldkornsmel.
Fuldkorn er fyldt med gode fordele:
- Fuldkorn mætter godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten.
- Fuldkorn er godt for fordøjelsen.
- Fuldkorn indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink. Når du spiser planterigt og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.
- Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft.
- Kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det lavest klimaaftryk. Ris kan dog have et højere klimaaftryk end andre kornprodukter.