Sådan får du mere fuldkorn

23-01-2024

Spis mad med fuldkorn. Sådan lyder ét af De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Og heldigvis findes der mange forskellige måder at få fuldkorn på.

Fuldkorn er en vigtig del af en sund og varieret kost. Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd, at du spiser 75 gram fuldkorn om dag – og gerne mere. 75 gram fuldkorn svarer fx til 2 dl havregryn og 1 skive fuldkornsrugbrød. Det kan også svare til fx 1 skive fuldkornstoastbrød, 1 skive fuldkornsrugbrød + en portion fuldkornspasta.

Børn mellem 4 og 10 år bør spise 40-60 gram fuldkorn om dagen.

Du kan få fuldkorn på mange forskellige måder. Lige fra når du fx køber brød, rugbrød, pasta, ris, knækbrød, morgenmadsprodukter, grød og mysli til når du fx køber pizza, pitabrød og wraps. Det er vigtigt, at du varierer mellem forskellige fuldkornsprodukter.

Læs om kostrådet ’Spis mad med fuldkorn’.

Hvorfor skal du vælge fuldkorn?

Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Fuldkorn kan både være hele og knækkede kerner, og det kan være kerner, der er forarbejdet, fx til fuldkornsmel. 

Fuldkorn er fyldt med gode fordele: 

  • Fuldkorn mætter godt. Det betyder, at du spiser mindre og får lettere ved at holde vægten.
  • Fuldkorn er godt for fordøjelsen.
  • Fuldkorn indeholder vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. Det er vitaminerne thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, vitamin E samt mineralerne jern og zink. Når du spiser planterigt og varieret, er kornprodukter også en vigtig kilde til protein.
  • Når du spiser fuldkorn, er det med til at mindske risikoen for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse typer af kræft.
  • Kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det lavest klimaaftryk. Ris kan dog have et højere klimaaftryk end andre kornprodukter.

Fuldkornslogoet: en hjælpende hånd, når du handler

Hvis du går efter det orange fuldkornslogo, når du handler, kan du nemt og hurtigt finde de produkter, som er fyldt med fuldkorn. Fuldkornslogoet kan du bl.a. finde på havregryn, brød, knækbrød, pasta, ris, pizzabunde, pitabrød og mange andre fødevarer.

Læs om Fuldkornslogoet.

Når du går efter et produkt med fuldkornslogoet, vil du samtidig automatisk få et produkt, som lever op til Nøglehullets krav til indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre.

Læs om Nøglehullet.

Inspiration: opskrifter med fuldkorn

Fødevarestyrelsen er en del af Fuldkornspartnerskabet, og på Fuldkornspartnerskabets hjemmeside kan du finde inspiration til mange forskellige lækre fuldkornsopskrifter – på alt lige fra brød og snacks til morgenmad og aftensmåltider.

Find de mange fuldkornsopskrifter. 

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, sundhedsorganisationer, fødevarevirksomheder og detailhandlen. Fuldkornspartnerskabet er et partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn.

Læs mere

Det officielle Kostråd ’Spis mad med fuldkorn’

Fuldkornslogoet

Inspiration til fuldkornsopskrifter 

De officielle Kostråd

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.