Håndteringen af bluetongue ændres på baggrund af landsdækkende smitteudbredelse

06-09-2024

Siden den 9. august 2024 har drøvtygger sygdommen bluetongue spredt sig hele Danmark. Derfor ændrer Fødevarestyrelsen den 9. september 2024 håndteringen af bluetongue.

Hvorfor ændres håndteringen?

Da bluetongue virus nu er påvist i besætninger i Jylland, på Fyn og Sjælland, betyder det, at de mitter der bærer smitten, er tilstede i hele landet.

Hvad betyder det konkret?

Fra den 9. september 2024 vil Fødevarestyrelsen ikke længere pålægge offentligt tilsyn på besætninger, der er under mistanke for smitte eller er konstateret smittet med bluetongue. Konkret betyder det, at besætningerne ikke længere pålægges restriktioner for flytning af dyr i Danmark i forbindelse med bluetongue. Besætningsejerne vil i stedet modtage et brev fra Fødevarestyrelsen med information om mistanke eller smitte og deres forpligtigelser i henhold til smittebeskyttelse og oplysningspligt.

Hvad betyder det for de praktiserende dyrlæger?

Den nye håndtering af bluetongue ændrer ikke på, hvordan du som praktiserende dyrlæge skal agere. Det forventes dog, at besætningsejere vil efterspørge rådgivning/vejledning fra deres praktiserende dyrlæge om smittebeskyttelse i forhold til bluetongue.

Bluetongue er forsat en anmeldepligtig liste 1 og 4* sygdom, og besætningsejerne skal derfor stadig tilkalde en dyrlæge, hvis de har mistanke om, at dyr i deres besætning er ramt af sygdommen.

Hvis et dyr udviser symptomer, som giver anledning til mistanke om smitte med bluetongue, skal du anmelde det til Fødevarestyrelsen. Læs mere om hvordan du anmelder en mistanke til Fødevarestyrelsen her: Mistanke om en anmeldepligtig dyresygdom

Du skal herefter udtage prøver, som sendes til analyse på Statens Serum Institut (SSI). Beskrivelse af prøver og rekvisitionsblanket kan du finde på SSI’s hjemmeside: Rekvirer analyser (vetssi.dk)

Udgifterne til prøveudtagelse påhviler besætningsejeren. Fødevarestyrelsen afholder kun udgifter til laboratorieanalyserne i forbindelse med en klinisk mistanke, dvs. i tilfælde hvor mistanken rejses på baggrund af kliniske symptomer.

Om vaccination

Med ændringen af håndteringen gøres det muligt, at vaccinen mod BTV-3 kan anvendes til drøvtyggere af arter af familierne Antilocapridae, Bovidae, Camelidae, Cervidae, Giraffidae, Moschidae og Traguilidae. Det vil sige, at vaccinen foruden til får og kvæg også kan benyttes til opdrættede geder og fx lamaer, alpakaer og hjorte.

Det er frivilligt, om en besætningsejer vil vaccinere sine dyr mod bluetongue. Udgifterne til vaccine og vaccination afholdes af besætningsejeren.

Vaccinen, der er til rådighed i Danmark, er BULTAVO-3. BULTAVO-3 er udviklet til får og kvæg og er en inaktiveret vaccine mod BTV-3. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at vaccinen ikke kan forhindre, at dyrene smittes med bluetonguevirus, men den forventes at beskytte dyrene mod at få stærke symptomer på sygdommen og at forhindre dødsfald som følge af sygdommen.

Produktbeskrivelsen kan findes på Statens Serum Instituts hjemmeside via dette link: BTVPUR (vetssi.dk).

Det er også vigtigt at gøre opmærksom på, at der er tale om en vaccine, som endnu ikke er markedsført. Det vil sige, at den endnu ikke er vurderet af det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Vaccinen har vist effekt mod BTV-3, men det er ikke oplyst, hvor lang immunitetsperioden forventes at være. Revaccination kan derfor være nødvendig.

Eventuelle vaccinebivirkninger indberettes til Lægemiddelstyrelsen via dette link: Meld en bivirkning ved medicin (laegemiddelstyrelsen.dk).

Prioritering af recepter

Der er ikke længere problemer med at skaffe vaccinedoser til Danmark, så der er vaccine til rådighed til alle, der ønsker at anvende den. Hvis du som praktiserende dyrlæge har mange kunder, der ønsker at vaccinere, vil Fødevarestyrelsen henstille til, at ordinering af vaccinerne i første omgang sker til besætninger med får og geder samt kvæg, får og geder i naturplejeområder og først herefter til produktionsbesætninger med udegående kvæg og til sidst til andet kvæg. Denne henstilling fordi sygdommen går hårdest ud over får, og fordi udegående dyr er i størst risiko.

Vaccination af raske dyr i smittede besætninger er også relevant og bør prioriteres.

Om udlevering af vaccinen

Bestilling sker ved at udfylde recepten på SSI’s hjemmeside. Vilkår og vejledning til at udfylde og sende recepten findes her: Bestil ikke-registrerede vacciner og sera.

Vaccinen kan håndteres og udleveres til brug i besætningerne efter de gældende regler for anvendelse af lægemidler til dyr. Det vil sige, at besætningsejere, der normalt kan få udleveret medicin, herunder vacciner til brug i egen besætning, også må håndtere denne vaccine. Læs mere her: Anvendelse af lægemidler til dyr.

Vaccinen leveres i hætteglas af 50 ml (50 doser). I recepten på SSI’s hjemmeside ønskes besætningsoplysninger givet i forbindelse med ordination. Dette kan fraviges ved ordination af vaccinen til praksis.

Indholdet i et hætteglas kan derfor hjemtages af praksis og anvendes til vaccination af dyr i flere besætninger.

På nuværende tidspunkt har Fødevarestyrelsen fået oplyst, at det ikke er muligt at skaffe vaccinen i mindre pakninger.

Få mere information

Du kan holde dig opdateret på den nyeste information om bluetongue på Fødevarestyrelsens hjemmeside: Bluetongue – nyheder og viden - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Fødevarestyrelsen her: Kontakt Fødevarestyrelsen.



*Bekendtgørelse nr. 1341 af 27/11/2023 om lister over smitsomme sygdomme til lov om hold af dyr og anmeldepligt af sygdommene