Dyresundhed

Håndtering af bluetongue-virus går ind i ny fase: Regler bliver nu lempet

06-09-2024

Sygdommen, der rammer drøvtyggere, har de seneste uger spredt sig med høj hast, og er nu udbredt i hele landet. Derfor lemper Fødevarestyrelsen nu reglerne, så besætningsejerne igen kan flytte deres dyr i Danmark. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) følger udviklingen tæt og understreger, at reglerne for handel med dyr i EU og eksport fortsat er uændrede. Pressemeddelelse udsendt af Fødevareministeriet fredag den 6. september

Bluetongue-virus har på få uger spredt sig fra Sønderjylland til Sjælland og Fyn. Med i alt 111 smittede besætninger går Fødevarestyrelsens håndtering af sygdommen ind i en ny fase.

Det betyder, at det nuværende forbud mod at flytte dyr ved mistanke og smitte vil ophøre, da Fødevarestyrelsen ikke længere vil sætte besætningerne under offentligt tilsyn. Myndighederne vil fortsat have en intensiv informationsindsats og dialog med besætningsejere så der ikke kan være tvivl om, hvordan man som besætningsejer skal forholde sig, hvis ens besætning bliver ramt af smitten. Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), siger om den nye ordning: 

”Jeg har tidligere på ugen besøgt formanden for Danske Lammeavlere ved hans dyrehold, og det står klart, at bluetongue har vendt op og ned på meget for alle berørte i hele landet. De offentlige tilsyn har indtil nu hjulpet med at begrænse spredningen mest muligt, men insekterne, der bærer sygdommen, kan vi ikke kontrollere. Derfor er den faglige vurdering, at vi nu kan lempe reglerne, så smittede og mistænkte besætninger igen kan flyttes. Jeg følger fortsat situationen tæt og er i løbende dialog med min styrelse om den seneste udvikling.”

Mistanke om smitte skal fortsat anmeldes

Besætningsejere og dyrlæger skal fortsat anmelde mistanke om smitte til Fødevarestyrelsen og sende prøver til analyse hos SSI. Det er stadig vigtigt, at ejerne af smittede og mistænkte besætninger opretholder god smittebeskyttelse, og Fødevarestyrelsen vil også fremover registrere alle tilfælde om smitte og mistanke om smitte i det centrale husdyrregister, CHR.

Her kan alle, som handler med eller transporterer dyr tjekke, om en besætning er ramt af bluetongue. Dertil har besætningsejere fortsat en oplysningspligt. Det vil sige, at de skal gøre alle personer, der kommer ind på besætningsområdet, eller i øvrigt kommer i kontakt med dyrene opmærksom på, hvis der er mistanke om, eller konstateret, smitte med bluetongue.

Veterinærdirektør Charlotte Vilstrup Castle fra Fødevarestyrelsen udtaler: 

”Det er besætningsejerens ansvar at sikre god smittebeskyttelse, når dyr skal flyttes, og de bør overveje de midler, der kan være med til at begrænse følgerne af bluetongue, nemlig indelukning, insektmidler, repellanter og vaccination. Udbredelsen af smitte gør bluetongue meget alvorlig og det går hurtigt, så det er vigtigt, at dyreejerne er meget opmærksomme og reagerer på symptomer hos dyrene”.

Fødevarestyrelsen opdaterer løbende sin hjemmeside med seneste nyt om udviklingen af sygdommen, samt hvad man som landmænd og dyrlæge skal være opmærksom på.

 

Yderligere oplysninger

Journalister kan ringe til Fødevarestyrelsens pressetelefon på 2284 4834.