Når fodervirksomheder har visse typer af aktiviteter og visse typer af foder af animalsk oprindelse på deres virksomhed, kræver det, at fodervirksomheden er registreret og/eller godkendt som fodervirksomhed efter foderhygiejneforordningen, godkendt eller registreret som ABP-virksomhed, efter forordningen om animalske biprodukter og/eller har en registrering, godkendelse eller tilladelse efter TSE-forordningen.
Se mere i afsnit:
79. Registrering og godkendelse af fodervirksomhed, herunder landbrug
41.1 Generelt om anmeldelse og ansøgning som fodervirksomhed med foder af animalsk oprindelse
Når fodervirksomheder har visse typer af aktiviteter og visse typer af foder af animalsk oprindelse på deres virksomhed, kræver det, at fodervirksomheden er registreret og/eller godkendt som fodervirksomhed efter foderhygiejneforordningen. Denne type aktiviteter kræver samtidigt at fodervirksomheden skal være godkendt eller registreret som ABP-virksomhed, efter forordningen om animalske biprodukter og/eller har en registrering, godkendelse eller tilladelse efter TSE-forordningen.
Hvis et forarbejdningsanlæg f.eks. vil producere blodprodukter til grise, skal virksomheden både ansøge om registrering efter foderhygiejneforordningen, godkendelse efter forordningen om animalske biprodukter og om enten registrering eller tilladelse efter TSE-forordningen.
Ved fremstilling af f.eks. hydrolyseret protein vil det kræve, at virksomheden søger om registrering efter foderhygiejneforordningen og godkendelse efter forordningen om animalske biprodukter.
Bestemt af situationen vil det kræve, at virksomheden ansøger efter forskellige forordninger. Detaljer herom fremgår af blanketterne for henholdsvis: foder (”Fodervirksomhed – ny virksomhed, ændringer i aktiviteter, ejerskifte, navneskifte, flytning eller ophør”) og animalske biprodukter (Skema til ansøgning om registrering/godkendelse af anvendelse, forarbejdning, opbevaring, transport m.v. af animalske biprodukter (ABP) i henhold til artikel 23/24 i biproduktforordningen nr. 1069/2009 & registrering/tilladelse i henhold til artikel 7 i TSE-forordningen nr. 999/2001).
På Fødevarestyrelsens hjemmeside er der mere information om Godkendelse og registrering efter forordningen om animalske biprodukter
Sådan bliver du registreret eller godkendt til at arbejde med animalske biprodukter på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Fodervirksomheden kan finde anmeldelsesblanketten på VIRK.dk Fodervirksomhed - ny virksomhed, ændringer i aktiviteter, ejerskifte, navneskifte, flytning eller ophør
Blanket for forordningen om animalske biprodukter: Animalske biprodukter - ansøgning om godkendelse eller registrering (pdf)
Regler brugt i dette afsnit:
TSE-forordningen, artikel 7, jf. bilag IV
Forordningen om animalske biprodukter, artikel 23 og 24
Se mere i afsnit:
79. Registrering og godkendelse af fodervirksomhed, herunder landbrug
41.2 Registrering, godkendelse og tilladelse efter TSE-forordningen
Virksomheder skal registreres, godkendes eller have en tilladelse efter TSE-forordningen, hvis de frembringer eller forarbejder visse animalske biprodukter/afledte produkter (fodermidler af animalsk oprindelse) eller fremstiller foderblandinger med visse fodermidler af animalsk oprindelse. Hvilke typer af aktiviteter der udløser en registrering, godkendelse eller tilladelse er nærmere beskrevet på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Registrering, godkendelse og drift på Fødevarestyrelsens hjemmeside
Regler brugt i dette afsnit:
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel III, afsnit B, nr. 1) og 2)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit C, litra a) og c)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit D, litra a), c) og d)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit E, litra c)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit F, litra b)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit G, litra a), c) og d)
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV, kapitel, IV, afsnit H, litra a), c) og d)
41.3 Offentliggørelse af virksomheder efter forordningen om animalske biprodukter, gennemførselsforordningen og TSE-forordningen
På Fødevarestyrelsens hjemmeside er offentliggjort lister over fodervirksomheder, der:
- er godkendt, registreret og/eller har en tilladelse efter forordningen om animalske biprodukter, eller
- er godkendt, registreret, har en tilladelse og/eller har en godkendt rengøringsprocedure efter TSE-forordningen.
Sådan bliver du registreret eller godkendt animalske biprodukter
Lister over registrerede og godkendte fodervirksomheder
Regler brugt i dette afsnit:
TSE-forordningen artikel 7, bilag IV
Forordningen om animalske biprodukter artikel 23 og artikel 24
41.4 Registrering til brug af fiskemel mv. på landbrug
Hvis et landbrug anvender fiskemel, blodprodukter mv., som er tilladt i foder til nogle dyrearter, skal landbruget have en supplerende registrering.
Registreringen til brug af fiskemel m.v. foregår på Landbrugsindberetning.dk, under rubrikken ”Foder og fødevarer”.
Regler brugt i dette afsnit:
TSE-forordningen, artikel 7, bilag IV
Se mere i afsnit:
40.18 Anvendelse og opbevaring af foder af animalsk oprindelse på landbrug
41.5 Forsøg med foder med animalske biprodukter – forsøgstilladelser og betingelser
Det er muligt at udføre forsøg med foder for en række områder. I visse situationer skal der indhentes forsøgstilladelse. I andre situationer kan der være andre betingelser. På Fødevarestyrelsens hjemmeside omkring forsøgstilladelser og betingelser er der en oversigt over de generelle krav i forskellige regler.
Fødevarestyrelsens hjemmeside Forsøg med foder – forsøgstilladelser og betingelser
Forsøg med animalske biprodukter:
Såfremt der skal udføres fodringsforsøg med animalske biprodukter, så kræves der en tilladelse efter artikel 17 i biproduktforordningen. I artikel 17 er der fastsat bestemmelser for anvendelse af animalske biprodukter til forskning, herunder forsøg og andre specifikke formål.
Myndighederne kan tillade, at animalske biprodukter og afledte produkter kan anvendes til konservering, udstillinger, kunstneriske aktiviteter, diagnosticering, undervisning og forskning, såfremt det sker på forsvarlig vis, således at der ikke er risiko for folke- og dyresundheden. Det kan tillades, at der anvendes kategori 1-, 2- eller 3-materiale jf. kategoriseringen i forordningen om animalske biprodukter art. 8, 9 og 10.
Der stilles følgende betingelser for at sikre folke- og dyresundheden:
- Animalske biprodukter og afledte produkter må kun anvendes til et af ovennævnte formål, på steder der har fået en tilladelse til den pågældende anvendelse.
- De animalske biprodukter eller afledte produkter må ikke anvendes til andre formål end det tilladte.
- De skal bortskaffes sikkert, hvilket blandt andet kan ske ved forbrænding.
- Øvrige betingelser vil fremgå af tilladelsen.
Hvis der i øvrigt indgår materiale i foderet, som er forbudte materialer opført på listen i markedsføringsforordningens bilag III, kapitel 1, så se afsnit 12.13 Forsøg med ikke-tilladt foder.
Regler brugt i dette afsnit:
Forordningen om animalske biprodukter, artikel 17