Professionelle køkkener vigtige for at få flere bælgfrugter på tallerkenen

02-10-2023

De officielle Kostråd anbefaler, at vi spiser 100 gram bælgfrugter om dagen. Det er langt fra, hvad gennemsnitsdanskeren spiser. Landmændene vil gerne dyrke bælgfrugter, men danskerne gider ikke købe dem. Det er en problemstilling, der kræver, at alle hjælper til. Hos Fødevarestyrelsen er vi overbevist om, at professionelle køkkener har en afgørende rolle og kan inspirere danskerne til at spise flere bælgfrugter.

Den 22. september satte DR fokus på, at landmænd er ivrige efter at dyrke bælgfrugter, men at danskerne ikke køber nok.

Kun 20% af danskerne vælger bælgfrugter til hverdag eller flere gange om ugen

En undersøgelse fra Epinion i 2022 viser, at danskerne prioriterer faktorer som pris, friskhed og sundhed, når de køber ind. Bælgfrugter er ikke kun gode for klimaet, men også billigere end kød og en god kilde til protein. Alligevel viser undersøgelsen, at kun 20% af danskerne vælger bælgfrugter aktivt til hver dag eller de fleste dage om ugen. Flere undersøgelser viser, at danskerne egentlig gerne vil spise sundt og klimavenligt. Men når vi står med indkøbskurven i hånden, vinder vanen over gode intentioner.

”Vi har brug for hjælp til at få flere bælgfrugter i maden. For mange er bælgfrugter ukendt land og derfor er det så vigtigt, at vi får gode smagsoplevelser, fx når vi går i kantinen eller ud at spise” udtaler Anne Pøhl, Enhedschef i Fødevarestyrelsen

Professionelle køkkener er en vigtig aktør

De professionelle køkkener er derfor en vigtig aktør, når det kommer til at introducere velsmagende måltider med bælgfrugter. De kan vise vejen og inspirere danskerne til mad med flere bælgfrugter, som smager godt.

Hvis børnehavebørn vokser op med smagen af kikærter, unge får linser i kantinen på uddannelsesinstitutionen, og bælgfrugterne bliver en naturlig del af frokostbuffeten på arbejdspladsen, så vil barrieren for at prøve kræfter med dem i køkkenet derhjemme blive mindre, fordi vi får erfaring med smagen og konsistensen.

Derfor har Fødevarestyrelsen udviklet Kostråd til Måltider, der hjælper madprofessionelle med at oversætte De officielle Kostråd til konkret planlægning og praksis i køkkenet.

Det kan lade sig gøre at ændre forbruget

Fødevarestyrelsens erfaringer fra Fuldkornspartnerskabet har heldigvis vist, at det kan lade sig gøre at ændre forbruget. 

Det tog ti år, fra fuldkornsmærket blev indført, til danskerne begyndte at spise den anbefalede mængde fuldkorn.

Både producenter, detailhandel, interesse- og sundhedsorganisationer har stået sammen om at få danskerne til at spise mere fuldkorn i Fuldkornspartnerskabet.

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.

Fakta om bælgfrugter

Bælgfrugter er fx brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, edamamebønner, hestebønner, linser og kikærter

 Bælgfrugter kan fx købes som konserves, tørrede, på frost og som spirer

Ifølge De officielle Kostråd skal du spise ca. 100 gram bælgfrugter om dagen

Bælgfrugter er billige, mætter godt og rige på protein

Bælgfrugter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk