Sådan planlægger I menuen

Trin 1: Sæt en ramme – til hvem og hvilke måltider serverer I?

Trin 2: Vælg råvarer med Råvareoversigten

Trin 3: Sammensæt menuen med Principperne

Trin 4: Tjek Portionsstørrelser

Trin 1: Sæt en ramme

Trin 2: Vælg råvarer med Råvareoversigten

Når I ved hvilke måltider I skal menuplanlægge for, er kan I orientere jer i Råvareoversigten.

Råvareoversigten viser, hvilke råvarer I skal vælge og hvilke råvarer I skal begrænse, når I planlægger og tilbereder mad, der tager hensyn til både sundhed og klima.

Se Råvareoversigten

Trin 3: Sammensæt menuen med Principperne

I skal have styr på

  • hvilke måltider I skal menuplanlægge for
  • hvilke råvarer der er gode at vælge og begrænse.

Dernæst er I klar til at planlægge måltiderne konkret med udgangspunkt i Principperne.

Billedet viser principperne bag Kostråd til Måltider i skoler og kantiner. Billedet beskrives kort nedenunder/bagefter, og link hertil findes nederst på siden.

Siden med Principper viser, hvordan og hvor ofte fødevarerne skal indgå i løbet af 5 måltider. Det kan være 5 frokostmåltider, 5 mellemmåltider eller 5 morgenmåltider.

Hvis I er en stor kantine med flere typer af tilbud pr. måltid, så kan I bruge Principperne til at se, hvor ofte fødevarerne skal indgå i fx 5 varme måltider og 5 sandwich.

I skal være opmærksomme på, at der er nogle detaljer og undtagelser vedr. de forskellige typer af måltider.

Find detaljer og undtagelser vedrørende de forskellige måltider

Se eksempler på hvordan I kan sammensætte 5 frokostmåltider ud fra Principperne

Trin 4: Portionsstørrelser

Nu hvor I har sammensat måltidet, skal I finde mængderne på de enkelte fødevarer. Find dem herunder:

Portionstørrelser i daginstitutioner 

Portionsstørrelser i skoler

Portionsstørrelser i kantiner

Portionsstørrelserne er opdelt efter typer af måltider, fødevarerne er inddelt i de fem fødevaregrupper, og mængderne er vejledende tilberedte mængder. 

Hvis I gerne vil servere en fødevarer oftere end angivet i Principperne, kan I bruge en mindre mængde end den, der er angivet i Portionsstørrelserne.

Læs mere her

Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.

Kostråd til Måltider i skoler og kantiner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.