Sådan planlægger I menuen

Trin 1: Sæt en ramme – til hvem og hvilke måltider serverer I?

Trin 2: Vælg råvarer med Råvareoversigten

Trin 3: Sammensæt menuen med Principperne

Trin 4: Tjek Portionsstørrelser

Trin 1: Sæt en ramme

Trin 2: Vælg råvarer med Råvareoversigten

Når I ved hvilke måltider I skal menuplanlægge for, er kan I orientere jer i Råvareoversigten.

Råvareoversigten viser, hvilke råvarer I skal vælge og hvilke råvarer I skal begrænse, når I planlægger og tilbereder mad, der tager hensyn til både sundhed og klima.

Se Råvareoversigten

Trin 3: Sammensæt menuen med Principperne

I skal have styr på

  • hvilke måltider I skal menuplanlægge for
  • hvilke råvarer der er gode at vælge og begrænse.

Dernæst er I klar til at planlægge måltiderne konkret med udgangspunkt i Principperne.

Billedet viser principperne bag Kostråd til Måltider i skoler og kantiner. Billedet beskrives kort nedenunder/bagefter, og link hertil findes nederst på siden.

Siden med Principper viser, hvordan og hvor ofte fødevarerne skal indgå i løbet af 5 måltider. Det kan være 5 frokostmåltider, 5 mellemmåltider eller 5 morgenmåltider.

Hvis I er en stor kantine med flere typer af tilbud pr. måltid, så kan I bruge Principperne til at se, hvor ofte fødevarerne skal indgå i fx 5 varme måltider og 5 sandwich.

I skal være opmærksomme på, at der er nogle detaljer og undtagelser vedr. de forskellige typer af måltider.

Find detaljer og undtagelser vedrørende de forskellige måltider

Se eksempler på hvordan I kan sammensætte 5 frokostmåltider ud fra Principperne

Billedet viser principper omsat til konkrete måltider. Tekst efter billedet forklarer hvad billedet viser.

Når I skal omsætte Principperne til konkrete måltider, så viser søjlen neden under Principperne, hvad der gælder for 5 måltider:

  • I 2 ud af 5 måltider skal bælgfrugter være hovedelementet. I eksemplet er valgt linsesuppe og falafler.
  • I 1 ud af 5 måltider skal fisk være hovedelement. I eksemplet er valgt laks.
  • I 1 ud af 5 måltider skal kød være hovedelement. I eksemplet er valgt kylling.
  • I 1 ud af 5 måltider skal æg eller andet (som kan være grød eller vegetarret med fx nødder og ost) indgå. I eksemplet er valgt en gratin.

I Råvareoversigten kan I fx se eksempler på bælgfrugter, hvilke fisk der er gode at vælge, og hvilke kødtyper I især skal begrænse.

Grøntsager og frugter: lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider og husk mørkegrønne grøntsager. Grøntsager og/eller frugter i mange farver (4 ud af 5). Mørkegrønne grøntsager (1 ud af 5). Menuplan for 5 måltider til frokost: Linsesuppe med løg, gulerod og æble. Falafler med blomkål og ærter. Laks med spidskål og rød peber. Kylling i karry med gulerod, æble og appelsin. Gratin med broccoli.

Når I skal omsætte Principperne til konkrete måltider, så viser søjlen neden under Principperne, hvad der gælder for 5 måltider: 

  • I 4 ud af 5 måltider skal I bruge grøntsager eller frugter i mange farver. I eksemplet er valgt forskellige grøntsager og frugter.
  • I 1 ud af 5 måltider skal mørkegrønne grøntsager udgøre hele frugt- og grønt mængden. I eksemplet er broccoli valgt som mørkegrøn grøntsag.

I Råvareoversigten kan I se hvilke grøntsager og frugter der er gode at vælge, hvor meget de grove grøntsager skal bruges og hvad der er mørkegrønne grøntsager.

Billedet viser principper omsat til konkrete måltider. Tekst efter billedet forklarer hvad billedet viser.

Når I skal omsætte Principperne til konkrete måltider, så viser søjlen neden under Principperne, hvad der gælder for 5 måltider:

  • I 4 ud af 5 måltider skal I vælge fuldkornsprodukter. I kan desuden variere med kartofler. I eksemplet er valgt 3 dage med hhv. fuldkornsbrød, fuldkornspasta og brune ris samt en dag med kartofler.
  • I 1 ud af 5 måltider kan I vælge produkter med mindre eller ingen fuldkorn. I eksemplet er valgt brød med mindre fuldkorn.

I Råvareoversigten kan I fx se hvor meget fuldkornsmel I skal bruge hvis I bager selv. I kan også se hvad I skal være opmærksomme på, hvis I vælger at bruge forarbejdede kartofler.

Billedet viser principper omsat til konkrete måltider. Tekst efter billedet forklarer hvad billedet viser.

Når I skal omsætte Principperne til konkrete måltider, så viser søjlen neden under principperne, hvad der gælder for 5 måltider:

  • I 3-4 ud af 5 måltider, skal I bruge planteolie eller produkter baseret på planteolie i madlavningen. I eksemplet kan I se, at der 4 dage er brugt planteolie. I højst 1 ud af 5 måltider, kan I bruge hårde fedtstoffer som fx smør.
  • I 2 ud af 5 måltider skal I bruge nødder i madlavningen. I eksemplet er nødder brugt i 2 måltider, i det ene måltid som drys og i det andet som en del af falaflerne.
  • I 2 ud af 5 måltider skal I bruge frø i madlavningen. I eksemplet er frø brugt som drys og bagt ind i brødet.

I Råvareoversigten kan I fx se eksempler på planteolie der er gode at vælge, hvilke andre fedtstoffer der er hårde fedtstoffer og hvilke typer nødder og frø der skal begrænses.

Billedet viser principper omsat til konkrete måltider. Tekst efter billedet forklarer hvad billedet viser.

Når I skal omsætte Princippet til konkrete måltider, så viser søjlen neden under Principperne, hvad der gælder for 5 måltider:

  • I 2-3 ud af 5 måltider, skal mælkeprodukter indgå i madlavningen. Heraf må det højst 1 gang være en federe type mælkeprodukt. I eksemplet er der suppen smagt til med fløde og der er anvendt mælkeprodukt i retten: Kylling i karry og i gratinen.
  • I 1-2 ud af 5 måltider skal der indgå ost i moderat mængde. I eksemplet er der brugt ost i gratinen.

I Råvareoversigten kan I se, hvad der er federe mælkeprodukter og hvilke typer ost I kan bruge.

Trin 4: Portionsstørrelser

Nu hvor I har sammensat måltidet, skal I finde mængderne på de enkelte fødevarer. Find dem herunder:

Portionstørrelser i daginstitutioner 

Portionsstørrelser i skoler

Portionsstørrelser i kantiner

Portionsstørrelserne er opdelt efter typer af måltider, fødevarerne er inddelt i de fem fødevaregrupper, og mængderne er vejledende tilberedte mængder. 

Hvis I gerne vil servere en fødevarer oftere end angivet i Principperne, kan I bruge en mindre mængde end den, der er angivet i Portionsstørrelserne.

Læs mere her

Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.

Kostråd til Måltider i skoler og kantiner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.