Kornprodukter og kartofler

Når I serverer planterig mad, er kornprodukter en vigtig kilde til protein. Kornprodukter er også blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk. Ris kan dog have et højere klimaaftryk end andre kornprodukter.

Fuldkorn er godt for sundheden. Mad med fuldkorn mætter også godt. Fuldkorn finder I, i mad der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. Derfor får du flere vitaminer, mineraler og kostfibre. 

Fuldkorn kan både være hele og knækkede kerner, og det kan være kerner, der er forarbejdet, fx til fuldkornsmel.

Kornprodukter

Hvad skal I vælge?

  • Vælg primært fuldkornsvarianter af brød, pasta, bulgur, mel, mysli, morgenmadsprodukter mv. 
  • Brug mindst 1/2 fuldkornsmel, når I selv bager.
  • Når I bruger færdigbagt eller bake-off brød, så gå efter brød der indeholder frø.
  • Gå efter fuldkornslogoet når I køber fuldkornsprodukter – det er jeres garanti for at I køber mad med fuldkorn og kostfibre.

       

Hvad skal I begrænse?

  • Blandt kornprodukter har ris et af de højeste klimaaftryk. Samtidig kan ris indeholde uorganisk arsen i forskellig mængde. Derfor bør I begrænse brugen af ris til:
    • maks. 1 gang hver anden uge i daginstitutioner
    • maks. 1 gang om ugen i skoler og kantiner

Kartofler

  • Varier maden med kartofler. 
  • Vælg gerne uforarbejdede kartofler. 
  • Når I bruger forarbejdede kartofler, fx på frost, så vælg produkter med højst 3 g tilsat fedt pr. 100 g. 

Variation er vigtigt

Variation er vigtigt – også når det kommer til kornprodukter og kartofler. I kan variere ved at bruge

  • Forskellige slags kornprodukter fx brød, pasta, bulgur, cous cous, ris, gryn, mysli og morgenmadsprodukter 
  • kartofler

Når I på denne måde varierer, er I med til at sikre, at maden indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler.

Mere om kornprodukter og kartofler til børn i daginstitutioner

Varier mellem kartofler og forskellige slags brød, pasta, cous cous og andre kornprodukter både med og uden fuldkorn – så maden hverken indeholder for mange eller for få kostfibre. 

Server altid brød med mindre eller ingen fuldkorn sammen med rugbrød i de kolde måltider til vuggestuebørn, især til de yngste under 2 år. I takt med at barnet bliver ældre, skal barnet tilbydes mere fuldkorn.

Begræns hvor meget brød med hele kerner I tilbyder  vuggestuebørn – især børn under 2 år.

Læs mere her

Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.

Kostråd til Måltider i skoler og kantiner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.