Mælkeprodukter og ost

Mejeriprodukter, som mælk, syrnede mælkeprodukter og ost, indeholder både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx vitamin B2, vitamin B12, fosfor, jod og calcium (kalk).

Et højt forbrug af mejeriprodukter bidrager dog til øget klimabelastning, hvorfor der kun er plads til en mindre mængde mejeriprodukt, når I laver klimavenlig mad.

Mælkeprodukter

Mælkeprodukter I madlavningen, som hoveddel af et måltid og som drikkemælk.

Hvad skal I vælge?

Vælg oftest de magre mælkeprodukter

  • Når I bruger mælkeprodukter i madlavningen, så vælg oftest produkter med højst 5 g fedt pr. 100 g. 
  • Når mælkeprodukter bruges som en hoveddel af et måltid, fx yoghurt og A38, så vælg produkter med højst 1,5 g fedt og højst 4 g tilsat sukker pr. 100 g.
  • Vælg mini- eller skummetmælk til voksne og børn fra ca. 2 år. 
  • Gå efter Nøglehullet når I skal vælge magre mælkeprodukter. Nøglehullet guider jer til at vælge mejeriprodukter med mindre fedt, sukker og salt.
    Læs mere om Nøglehullet her.

       

Overvejer I at bruge plantedrikke i stedet for mælk:

Læs mere om plantedrikke her.

Ost

Hvad skal I vælge?

  • Både mager og fed ost
  • Brug både mager og fed ost og friskost i madlavningen og som pålæg. Mager ost er ost med højst 17 g fedt pr. 100 g (f.eks. 30+) og friskost med højst 5 g fedt. Federe ost er ost med mere end 17 g fedt pr. 100 g (f.eks. 45+).
  • Gå efter Nøglehullet når I skal vælge magre mejeriprodukter. Nøglehullet guider jer til at vælge mejeriprodukter med mindre fedt, sukker og salt.
    Læs mere om Nøglehullet her.

    

Mere om mejeriprodukter til børn i daginstitutioner

  • Vælg mini- eller skummetmælk til alle fra ca. 2 år. Letmælk kan serveres til børn på der er 1 år.
  • Brug oftest produkter med højst 4,5 g protein pr. 100 g til børn i daginstitution, fx yoghurt og A38.
  • Produkter som skyr, kvark, ymer, ylette og græsk yoghurt, der har et højere indhold af protein, kan I bruge i fx sauce og dressing, men ikke som hovedingrediens i maden. Det skyldes, at proteinindholdet nemt kan blive for højt i maden til børn i daginstitution.

Særligt om plantedrikke

Der gælder særlige råd om at børn ikke skal drikke for meget plantedrikke. Det skyldes bl.a., at soja indeholder isoflavoner, som er stoffer med svage østrogenlignende virkninger, og at risdrik indeholder små mængder af det giftige grundstof arsen. 

Læs mere om plantedrikke her.

Læs mere i Sundhedsstyrelsens bog om "Mad til små - fra mælk til familiens mad"

Læs mere her

Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.

Kostråd til Måltider i skoler og kantiner

Læs om de tre værktøjer I kan bruge, når I planlægger og tilbereder mad efter Kostråd til Måltider i skoler og kantiner: Principper, Råvareliste og Portionsstørrelser.