Portionsstørrelser i kantiner

Frokost

Her kan I se, hvor store portionsstørrelser I kan beregne i jeres planlægning af 

  • varme frokostmåltider 
  • sandwich
  • brød med pålæg.  

De vejledende portionsstørrelser er tilberedte mængder (g pr. måltid) for unge over 15 år og voksne og kan derfor bruges i kantiner, hvor unge og voksne er brugere. 

Vejledende mængder pr. uge til frokost

Her kan I se, hvilke mængder I kan beregne pr. person pr. uge (5 dage) til frokostmåltidet. De vejledende mængder er tilberedte mængder (g pr. uge/5 dage) for unge og voksne over 15 år.

Fødevaregruppe 15+ år (unge og voksne) g/11,5 MJ
Grøntsager og frugter 690 g
Bælgfrugter* 140-160 g
Fisk 80 g
Kød 70 g
Æg 30-35 g

*Brug den laveste del af intervallet, når det udelukkende er bælgfrugter og den højeste, når bælgfrugter er blandet med mel, æg, nødder mv.

Morgenmad

Her kan I se, hvor store portionsstørrelser I kan beregne i jeres planlægning af morgenmad. De vejledende portionsstørrelser er tilberedte mængder (g pr. måltid) for unge over 15 år og voksne.

Læs mere her

Principper

Her finder I skemaer, der viser principperne for, hvordan I kan omsætte kostrådene til måltider i praksis.

Råvareoversigt

Råvareoversigten viser, hvad der er vigtigt, når I skal vælge råvarer i en sund madlavning, der samtidig tager hensyn til klimaet.