Ækvivalensordningen for kontrolorganer, som agerer i andre end de såkaldte ”godkendte tredjelande”, udløber 31. december 2024, og herefter skal disse kontrolorganer overgå til compliance (identisk regelopfyldelse), for fortsat at kunne certificere økologi der eksporteres til EU. Af de ca. 80 økologikontrolorganer i tredjelande, som har været godkendt til at økologicertificere under ”ækvivalensordningen”, er 34 nu godkendt til at kunne økologicertificere efter ”compliance” (dvs. efter regler identiske med EU-økologireglerne).
De 34 godkendte ”compliance-kontrolorganer”, der fremgår af bilag II i forordning 2021/1378, dækker ca. 85 % af økologiimporten til EU. EU-Kommissionen har varslet, at de vil foreslå ”compliance-godkendelse” af yderligere 10 kontrolorganer. Der skal stemmes om forslagene d. 14. oktober og 12. november 2024.
Tilgå Forordning 2021/1378 via lovstofsiden om økologi.
I øvrigt vil landmænd og virksomheder i tredjelande, der pt. er økologicertificeret under ækvivalensordningen, få gyldigheden af deres økologicertifikater forlænget til 1. oktober 2025, så der er bedre tid til overgangen til compliance.
Vi opdaterer løbende siden Økologi – lovstof, hvor man har mulighed for at følge med i hvilke kontrolorganer, som kan certificere økologiske produkter i tredjelande fra 2025 (se under overskriften ”Import”).
Se Lovstofsiden om økologi
Udover de godkendte ”compliance-kontrolorganer” findes også en liste over kontrolorganer, som er godkendt efter ækvivalensordningen (som udløber i 2024), og en liste over ”godkendte tredjelande” (forordning 2021/2325), hvis status opdateres via gensidige EU-handelsaftaler.
Tilgå listen over godkendte tredjelande i gennemførselsforordning 2021/2325 bilag 1.
Kontrolorganer i de ”godkendte tredjelande” fortsætter under ækvivalensordningen, men skal overgå til en handelsaftale senest med udgangen af 2026.
De allerede indgåede handelsaftaler kan også findes på siden ”Import af økologi” via linket ”EU hjemmeside om ny gensidige handelsaftaler om økologiske produkter”.
Virksomheder, der er i tvivl, om overgangen til ”compliance” påvirker deres leverancer, opfordres til at spørge deres samhandelspartnere i tredjelandene om deres kontrolorganers status mht. EU-godkendelse.
Derudover kan man holde sig informeret om nye forordningsudkast i høring, ved abonnement på denne EU-hjemmeside: Have-your-say.