Det økologiske spisemærke - sondemad og lignende

Det har tidligere været meldt ud, at sondemad og lignende ernæringsprodukter, som indgår i en lægeordineret behandling, kan holdes ude af beregningen af spisemærke-økologiprocenten.

På siden om det økologiske spisemærke

Dette er nu præciseret i en FAQ, hvor følgende tekst fremgår:

Hospitaler, plejehjem m.v., som anvender ikke-økologiske særlige ernæringsprodukter, som f.eks. sondemad, kan i visse tilfælde undlade at medtage disse produkter i økologiprocent-opgørelsen. Det kræver dog, at produkterne indgår i en lægeordineret behandling. Det skal herudover være sikret, at der ikke er et oplagt økologisk alternativ, og at der ikke er risiko for vildledning; dette kan være tilfældet, hvis de særlige ernæringsprodukter udgør den overvejende del af serveringen fra køkkenet. Udgangspunktet er således ikke, at man undtager særlige ernæringsprodukter, men at det forudsætter en konkret vurdering at betingelserne er opfyldt. Ved tvivl så kontakt forinden Fødevarestyrelsen.

Gå til siden om det økologiske spisemærke

Økologicertifikater - Forlængelse af gyldighedsperioden

Gyldighedsperioden på alle økologicertifikater, udstedt i TRACES af fødevarestyrelsen, er ved at blive automatisk forlænget til 31-12-2026.

Nyt økologi-importteam i Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen får et nyt økologi-importteam (i Aarhus havn grænsekontrolsted), der skal håndtere importkontrollen for økologiske fødevarer.

Det nye økologi-importteam har fået en direkte postkasse: oeko-import@fvst.dk og telefon 72276220, som er åben fra 9-15.

Find også kontaktoplysningerne på fødevarestyrelsens hjemmeside.

I den forbindelse er vi ved at revidere vores procedurer og vejledning om økologiimport. Bl.a. skal kontrollen strømlines med grænsekontrollen for restriktionsvarer. Desuden kommer der i løbet af 2025 et nyt toldsystem (CERTEX), som giver mindre spillerum for afvigelser.

Gå til EU's hjemmeside om Certifikatudvekslingssystemet CERTEX.

Virksomhederne skal fortsat forhåndsanmelde import via VIRK.dk, som der linkes til på:

Fødevarestyrelsens side Import af økologi.

Eksport til USA - ændring i oplysningsskemaet til brug for Fødevarestyrelsens udstedelse af NOP-importcertifikater

På Fødevarestyrelsens side om økologieksport, findes under overskriften ”Eksport af økologiske produkter til USA” link til et ”Oplysningsskema NOP”, som man som virksomhed skal opfylde, hvis man ønsker at Fødevarestyrelsens certifikatvagter udsteder et ”NOP Import Certificate”.

Gå til Fødevarestyrelsens side om økologieksport.

Fødevarestyrelsen har offentliggjort en ny version af oplysningsskemaet (version 3.0), hvor den største ændring er, at det nu kun er muligt, under modtageroplysninger at angive NOP-ID på importøren i USA, og ikke som hidtil importørens adresse, kontaktoplysninger mv. Ændringen skyldes, at det fra oktober måned  er påkrævet, at importøren i USA er certificeret og registreret – og dermed tildelt NOP-ID i USDA’s Organic Integrity Database.

Herudover vil det i det nye skema blive præciseret, at HTS-varekoden skal være på 10 cifre.

Find koderne på USITC’s hjemmeside.

Eksport til Korea

Ved Fødevarestyrelsens udstedelse af importcertifikater til Korea er det vigtigt, at vi dels modtager anmodningen om udstedelsen inden varen sendes afsted, og dels er oplyst om, hvornår sendingen forlader EU.

Der er kommet en ny rubrik i importcertifikatet, hvor det er muligt at angive flere virksomheder, så der nu er plads til at angive både eksportør og producent.

Fødevarestyrelsens side om eksport, herunder ”Udkast til E-NAQS Import Certifikatet”, vil blive opdateret med ovennævnte snarest.

Storbritannien (UK) – status mht. eksport/import

UK arbejder på at få et system, som ligner EU-systemet, TRACES, til udstedelse af importkontrolattester (ved import til UK). Systemet forventes først at gå i luften d. 1. februar 2027. Indtil da, behøver man ikke nogen importkontrolattest ved salg af økologiske varer til UK.

Mht. import fra UK til EU, så er det nu afklaret, at det kun er varer fra UK, som enten er produceret i UK eller forarbejdet i UK, som man kan importere til EU. Dvs. at økologiske varer fra tredjelande, som kun er ompakket og/eller ommærket i UK, ikke kan importeres til EU.

Status vedr. de nye økologiregler om anerkendelse af kontrolorganer i tredjelande

Ækvivalensordningen for kontrolorganer, som agerer i andre end de såkaldte ”godkendte tredjelande”, udløber 31. december 2024, og herefter skal disse kontrolorganer overgå til compliance (identisk regelopfyldelse), for fortsat at kunne certificere økologi der eksporteres til EU. Af de ca.  80 økologikontrolorganer i tredjelande, som har været godkendt til at økologicertificere under ”ækvivalensordningen”, er 34 nu godkendt til at kunne økologicertificere efter ”compliance” (dvs. efter regler identiske med EU-økologireglerne).

De 34 godkendte ”compliance-kontrolorganer”, der fremgår af bilag II i forordning 2021/1378, dækker ca. 85 % af økologiimporten til EU. EU-Kommissionen har varslet, at de vil foreslå ”compliance-godkendelse” af yderligere 10 kontrolorganer. Der skal stemmes om forslagene d. 14. oktober og 12. november 2024.

Tilgå Forordning 2021/1378 via lovstofsiden om økologi.

I øvrigt vil landmænd og virksomheder i tredjelande, der pt. er økologicertificeret under ækvivalensordningen, få gyldigheden af deres økologicertifikater forlænget til 1. oktober 2025, så der er bedre tid til overgangen til compliance.

Vi opdaterer løbende siden Økologi – lovstof, hvor man har mulighed for at følge med i hvilke kontrolorganer, som kan certificere økologiske produkter i tredjelande fra 2025 (se under overskriften ”Import”).

Se Lovstofsiden om økologi

Udover de godkendte ”compliance-kontrolorganer” findes også en liste over kontrolorganer, som er godkendt efter ækvivalensordningen (som udløber i 2024), og en liste over ”godkendte tredjelande” (forordning 2021/2325), hvis status opdateres via gensidige EU-handelsaftaler.

Tilgå listen over godkendte tredjelande i gennemførselsforordning 2021/2325 bilag 1.

Kontrolorganer i de ”godkendte tredjelande” fortsætter under ækvivalensordningen, men skal overgå til en handelsaftale senest med udgangen af 2026.

De allerede indgåede handelsaftaler kan også findes på siden ”Import af økologi” via linket ”EU hjemmeside om ny gensidige handelsaftaler om økologiske produkter”.

Virksomheder, der er i tvivl, om overgangen til ”compliance” påvirker deres leverancer, opfordres til at spørge deres samhandelspartnere i tredjelandene om deres kontrolorganers status mht. EU-godkendelse.

Derudover kan man holde sig informeret om nye forordningsudkast i høring, ved abonnement på denne EU-hjemmeside: Have-your-say.

Import af sendinger med lastvogn via Padborg eller Nr. Alslev

Når en sending fra et tredjeland bliver opdelt på flere lastvogne, som ikke ankommer til toldstedet samtidig, så er det bedst, at sendingen opdeles i delsendinger, fordi Toldmyndigheden afviser sendinger der ikke fremstår i deres helhed.

Senest opdateret 07-10-2024