Forsyningsproblemer og mærkning af fødevarer

Læs om midlertidige foranstaltninger for mærkning af fødevarer som følge af forsyningsproblemer pga. situationen i Ukraine.

​Der er som følge af situationen i Ukraine opstået problemer for danske fødevarevirksomheder med forsyning af blandt andet hørfrø, solsikkeolie og –lecitin. Branchen har derfor henvendt sig til Fødevarestyrelsen og efterspurgt midlertidige foranstaltninger på fødevareområdet, som gør det muligt for producenterne at opbruge allerede trykt emballage, selvom ingredienserne ikke længere vil kunne skaffes.

Fødevarestyrelsen accepterer på denne baggrund midlertidigt, at allerede trykt emballage opbruges, selvom nogle af de nævnte ingredienser ikke længere kan skaffes som følge af situationen i Ukraine og derfor udelades eller udskiftes med andre. Accepten sker betinget af, at lovgivningen for oplysning om allergener til forbrugerne i alle tilfælde er opfyldt, og at der ikke sker vildledning af forbrugerne.

Som udgangspunkt kræves det ikke, at der skal skiltes i butikkerne med ændringen af ingredienslisten på en given fødevare. Dog kan det i de tilfælde, hvor ændringen af ingredienserne giver anledning til en betydelig ændring af fødevaren, være nødvendigt at sætte et skilt op ude i butikkerne for at undgå vildledning af forbrugerne. Fødevareproducenterne er ansvarlige for at foretage denne vurdering.

Denne midlertidige foranstaltning gælder for det danske marked, så længe der er behov, eller indtil Fødevarestyrelsen får en anden melding fra EU-Kommissionen. ​