Primærproducenter af muslinger m.m. skal, udover kødprøver til undersøgelse for mikrobiologiske forureninger, udtage kødprøver til undersøgelse for algegifte, og vandprøver til undersøgelse for giftige alger. Dette uanset om der skal høstes muslinger m.m. i et midlertidigt- eller permanent mikrobiologisk klassificeret område.
Se også afsnittene
72. Muslinger m.m.
74. Fælles prøvetagning for mikrobiologi, giftige alger og algegifte i muslinger m.m.
73.1 Overvågning af algegifte og giftige alger
Primærproducenter af muslinger m.m. skal udtage kødprøver til undersøgelse for algegifte, dvs. ASP- og PSP-toksiner samt lipofile toksiner. Der skal udtages prøver af hver høstet art fra det produktionsområde eller opdrætsanlæg, hvor der skal høstes, fordi de enkelte arter af muslinger m.m. kan ophobe algegifte i forskellig grad. Læs mere om algetoksiner i bilag 7.
Muslingebekendtgørelsen, § 4, stk. 1, nr. 1
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VII, kapitel V, punkt 2
Primærproducenterne skal derudover tage net- og vandprøver til undersøgelse for giftige alger. Prøverne skal tages i det algeovervågningsområde, hvori produktionsområdet eller opdrætsanlægget ligger. Vejledende aktionsværdier for giftige alger ses i bilag 8.
Muslingebekendtgørelsen, § 4, stk. 1, nr. 2
Det er vigtigt at have en så nøjagtig viden som muligt om forekomsten af alger. Derfor skal vandprøverne til undersøgelse for giftige alger være udtaget på den samme eller så tæt som muligt på den position, hvor prøverne af muslinger m.m. er udtaget til undersøgelse for mikrobiologi og for algegifte. Det giver et mere realistisk billede af algeforekomsten, end hvis vandprøven er taget langt fra høststedet. Positionen for udtagelsen af vandprøverne bør med andre ord være så repræsentativ som muligt i forhold til det sted, hvor man høster.
73.2 Vurdering af fund af alger
Når Fødevarestyrelsen skal afgøre, om et produktionsområde eller et opdrætsanlæg kan åbnes eller forblive åbent for høst, eller om det skal placeres under skærpet overvågning, vurderer Fødevarestyrelsen algefundene ved at sammenholde analyseresultaterne for giftige alger med resultaterne for algegifte.
Følgende kriterier kan bl.a. indgå i Fødevarestyrelsens afgørelse:
- Algeniveauet. Forekomst af alger i højere niveauer end angivet i bilag 8 Vejledende aktionsværdier for giftige alger kan medføre skærpet overvågning. Det betyder, at algeprøverne skal udtages på produktionsområdeniveau i stedet for på algeovervågningsniveau, indtil koncentrationen af alger igen er under aktionsværdierne.
- Algeart og algeslægt. Nogle typer af alger er særligt giftige og kan hurtigt danne giftstoffer, f.eks. Alexandrium tamaranse og Dinophysis acuta.
- Tidspunkt på året. Forskellige fysiske og kemiske årstidsbestemte forhold i vandområderne, f.eks. temperatur, lys, vindforhold og næringssalte, kan have indflydelse på typen og antallet af alger. Forekomst af giftige alger på usædvanlige tidspunkter af året vil blive inddraget i helhedsvurderingen.
- Erfaringer med den pågældende alge. Ukendte alger vurderes konkret og eventuelt af eksperter og forskningsinstitutioner.
- Sammensætningen af algearter i prøven. Dominans af én type af giftige alger i en vandprøve kan medføre, at algen bliver særlig giftig, afhængigt af de fysiske og kemiske forhold i vandområderne.
- Forekomsten af alger i de omkringliggende produktions- eller algeovervågningsområder. Høje niveauer af giftige alger i de omkringliggende produktions- eller algeovervågningsområder kan afhængigt af positionen for udtagning af prøven i et algeovervågningsområde også indgå i vurderingen.
Der kan være undtagelser, hvor et algefund må vurderes alene uden hensyn til de øvrige faktorer, herunder også hensynet til niveauet af algegifte i muslinger m.m.
73.3 Vurdering af fund af algegifte
Fødevarestyrelsens vurdering af fund af algegifte bygger på:
- Om niveauet af algegifte nærmer sig grænseværdierne i hygiejneforordningen for animalske fødevarer og
- En helhedsvurdering af forekomsten af alger i produktionsområdet eller opdrætsanlægget og
- Forekomsten af algegifte i tilstødende produktionsområder eller opdrætsanlæg og
- Årstidsvariationer og historiske data.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VII, kapitel V, punkt 2
Hvis resultaterne af analyser for algegifte når eller overstiger grænseværdierne, vurderes resultaterne uafhængigt af analyseresultaterne for giftige alger. De berørte produktionsområder eller opdrætsanlæg bliver lukket eller bliver ikke åbnet. Hvis der har været høstet muslinger m.m. i et område, hvor der er fundet algegifte over grænseværdierne, skal de berørte partier tilbagekaldes.
Hvis der er algegifte eller et stigende indhold af algegifte i et produktionsområde eller opdrætsanlæg, kan Fødevarestyrelsen beslutte, at der skal indføres skærpet overvågning samtidig med, at produktionsområdet eller opdrætsanlægget åbnes.
Se afsnit 73.4 Skærpet overvågning for giftige alger eller algegifte.
73.4 Skærpet overvågning for giftige alger eller algegifte
Fødevarestyrelsen kan indføre skærpet overvågning af høst af muslinger m.m., hvis helhedsvurderingen af forekomsten af giftige alger i et algeovervågningsområde eller forekomsten af algegifte i muslingerne m.m. viser, at det er nødvendigt.
Ved skærpet overvågning skal man tage flere vandprøver i de produktionsområder eller opdrætsanlæg, hvor der er høstet, for at følge om indholdet af giftige alger i vandet er stigende eller faldende. Man skal eventuelt også tage flere prøver af muslinger m.m. for at undersøge for algegifte og vurdere, om niveauet af algegifte er stigende eller faldende.
Muslingebekendtgørelsen, § 7
Prøverne skal udtages fra det konkrete produktionsområde eller opdrætsanlæg, hvor der høstes eller skal høstes. Fødevarestyrelsen kan beslutte, at prøverne af vand eller muslinger m.m. skal tages i tætte intervaller, f.eks. dagligt i en periode, hvis området eller anlægget skal åbnes eller forblive åbent.
Hvis analyseresultaterne fra vandprøverne viser, at niveauet af en given alge er stabilt højt over niveauet angivet i bilag 8 Vejledende aktionsværdier for giftige alger, og der ikke kan påvises algegifte i muslinger m.m., kan Fødevarestyrelsen åbne eller lade produktionsområdet eller opdrætsanlægget være åbent, eventuelt med fortsat skærpet overvågning.
I sjældne tilfælde kan skærpet overvågning medføre, at der fra hver landing skal udtages kødprøver til analyse for algegifte. Dette kan typisk ske, hvis indholdet af algegifte i muslinger m.m. ligger meget højt og nærmer sig grænseværdierne. Der er særlige betingelser, hvis der skal tages prøver fra hver landing.
Hvis indholdet af algegifte i muslingerne m.m. ligger meget højt i forhold til grænseværdierne, vil produktionsområdet eller opdrætsanlægget blive lukket. Fødevarestyrelsen kan anmode om flere vandprøver eller prøver af muslinger m.m. for at vurdere, om det er forsvarligt at åbne området eller anlægget eller at lade det forblive åbent, eventuelt med skærpet overvågning.
Hygiejneforordningen for animalske fødevarer, bilag III, afsnit VII, kapitel V, punkt 2
Muslingebekendtgørelsen, § 7
Muslingebekendtgørelsen, bilag 5
Muslingebekendtgørelsen, § 8
Fødevarestyrelsen oplyser på www.fvst.dk, om der er skærpet overvågning i et produktionsområde eller opdrætsanlæg og på hvilke betingelser, der er åbnet.
73.5 Lukning og genåbning ved fund af giftige alger eller algegifte
Fødevarestyrelsen kan forbyde høst af muslinger m.m. i et produktionsområde eller opdrætsanlæg, hvis muslingerne m.m. vurderes at være uegnede til konsum på grund af giftige alger i vandet eller algegifte i muslingerne. Uanset analysemetode vil alle resultater, der viser indhold af algegifte over grænseværdierne, medføre lukning af et produktionsområde eller et opdrætsanlæg og tilbagetrækning af produkterne. Området eller anlægget kan genåbnes, når der inden for et nærmere fastsat tidsrum foreligger prøveresultater, der indikerer, at indholdet af giftige alger eller algegifte er acceptabelt.
Muslingebekendtgørelsen, § 6