De kære små: om D-vitamin, mad og uønsket kemi i maden

09-04-2024

Solen er begyndt at titte frem, men husk at de mindste børn stadigvæk har brug for et tilskud af D-vitamin hele året – også om foråret og sommeren. Her kan du læse, hvor meget D-vitamin det drejer sig om. Du kan også finde anbefalinger til mad og drikke til børn på 0-2 år samt råd om, hvordan du undgår uønsket kemi i deres mad.

Forældreskabet betyder ofte en masse spørgsmål og usikkerheder – også når det kommer til dit barns mad og ernæring.

I Fødevarestyrelsen ønsker vi at hjælpe med at navigere gennem den overflod af forskellige råd og anbefalinger, som bl.a. florerer på de sociale medier. Vi har nemlig konkrete råd om mad til de kære små, som bygger på evidensbaseret forskning:

  • Hvad bør dit barn spise og drikke?
  • Anbefalede kosttilskud
  • Hvilke fødevarer bør du være særlig opmærksom på?

Mad og drikke

Vidste du, at et lille barn tredobler sin vægt i løbet af det første leveår og vokser omkring 25 cm i længden? Det stiller store krav til, at barnets mad og drikke indeholder tilstrækkelig energi og næringsstoffer.

Du kan finde råd om mad og drikke til børn på 0-2 år i publikationen ”Mad til små – fra mælk til familiens mad”, som Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen står bag. Heri kan du få gode råd, viden, inspiration og opskrifter.

Download publikationen "Mad til små - fra mælk til familiens mad"

D-vitamin

Fødevarestyrelsen anbefaler, at børn fra 2 uger og indtil de fylder 4 år får et tilskud af D-vitamin på 10 μg hver dag hele året.

 Spædbørn, som dagligt får 800 ml eller mere af modermælkserstatning med 1,3 µg D-vitamin pr 100 ml eller mere, skal dog ikke have et tilskud af D-vitamin.

 Hvis du som forælder ønsker at give dit barn en børnevitaminpille (tidligst fra 1½ år), skal barnet ikke samtidig have tilskud af D-vitamin.

 Læs om D-vitamin til de mindste

Fødevarer, du bør være særlig opmærksom på

Her kan du se nogle af de fødevarer, som du bør være særlig opmærksom på til børn på 0-2 år: 

Grøntsager med et højt indhold af nitrat (fx spinat, rødbede, fennikel, selleri)

Vand, saft og juice

Rosiner

Ris-, soja- og havreprodukter

Hårde fødevarer og vindruer

Mad i klemposer

Læs mere

Mad til børn 0-2 år

Mad til gravide eller ammende

De officielle Kostråd

Næringsstoffer i mad

D-vitamin

Kontakt

Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf.: 2284 4834, mail: presse@fvst.dk

Tilmeld dig Alt om Kost-nyhedsbrevet

Få vores nyhedsbrev direkte i din mailboks.

Så kan du holde dig opdateret om sund mad og måltider, kostråd, kostråd til professionelle køkkener, nye forskningsresultater, gratis materialer og meget andet.