Sund versus usund mad
På sociale medier florerer historier om, at der findes sund og usund mad - og mange forskellige fødevarer er sendt i skammekrogen som farlige for vores helbred. Men det er forkert at dømme nogen typer af fødevarer ude og andre inde, og det kan give anledning til misforståelse.
Misforståelserne kan føre til, at der opstår myter om, hvad der er sundt og hvad der er usundt, og det kan i sidste ende få nogle til enten at undgå fødevarer, der normalt er gode at spise, eller få andre til at spise for mange af de fødevarer, som man helst ikke skal have for mange af.
Derfor vil Fødevarestyrelsen gerne være med til at nuancere debatten om sundt og usundt og samtidig aflive nogle af de mange madmyter.
Sunde versus usunde kostvaner
Fødevarer er nemlig ikke i sig selv sunde eller usunde, gode eller dårlige, slankende eller fedende. At stemple fødevarer som enten sunde eller usunde er en sort/hvid-tænkning, der kan forherlige nogle fødevarer og dæmonisere andre - uden at der er belæg for det.
Hvis du kategoriserer nogle fødevarer som usunde, og måske derfor skærer dem ud af din kost, kan du ende med en ensidig kost. Dette øger risikoen for, at du kommer til at mangle vigtige næringsstoffer. En tommelfingerregel er, at jo flere fødevarer du udelukker fra din kost, desto større er risikoen for, at du ikke får dækket dit behov for vigtige næringsstoffer. Et eksempel kan være, hvis du undgår kulhydrater - og derfor ikke spiser frugt og fuldkorn.
Din mad er altså ikke i sig selv sund eller usund. Men du kan have sunde eller usunde kostvaner, hvilket afhænger af hvor meget du spiser af en konkret fødevare, og hvad du ellers spiser. Du kan altid få for meget af én fødevare, men der er forskel på, hvor meget der skal til, før du fx får for mange gulerødder eller for meget chokolade.
Spiser du meget grønt, frugt og fuldkorn i forvejen, er det ikke den ene burger, der gør dig usund. Omvendt, så er det heller ikke den ene salat, der automatisk gør dig sund, hvis du dagligt spiser meget slik, fastfood, chips og sodavand. Hvor fysisk aktiv du er, din alder, køn, vægt mv. er også vigtige faktorer for din sundhed, og hvor meget du kan spise af de enkelte fødevarer.
De officielle Kostråd som pejlemærke
De officielle Kostråd er anbefalinger til din overordnede kost. Kostrådene anbefaler bl.a. masser af grøntsager, frugt og fuldkorn, da forskning viser, at disse fødevaregrupper nedsætter risikoen for kroniske sygdomme. Ved at spise varieret og være fysisk aktiv, er der plads til at spise lidt kage, slik og chokolade ind i mellem. Så et godt sted at starte, når der skal etableres nye vaner for året, er at bruge De officielle Kostråd som pejlemærke.
Læs mere
Myter om mad
Hvad er sundt, og hvad er usundt?
De officielle Kostråd
Kostrådscirklen
Næringsstoffer i mad