De fleste opfatter burgere, pizza, pomfritter og sodavand som usunde, mens salat, frugt og grøntsager bliver opfattet som sunde. Der findes mange forskellige sundhedsbudskaber og råd om kost på sociale medier, blogs, i nyhederne og også selv fra forskere.
Ind i mellem er disse anbefalinger modstridende, og det er nemt at blive forvirret i forhold til, hvad der er ”sundt” eller ”usundt”. De officielle Kostråd anbefaler mere fuldkorn, frugt, fisk, grønt og magre kød- og mejeriprodukter, og mindre kage, chokolade, is og sodavand. Men hvad er sundt, og hvad er usundt?
Læs om De officielle Kostråd
Findes der sunde og usunde fødevarer?
Fødevarer er ikke i sig selv sunde eller usunde, gode eller dårlige, slankende eller fedende. ”Naturlige” fødevarer er derfor ikke automatisk sunde, og ”unaturlige” fødevarer er derfor heller ikke automatisk ”usunde”. At stemple fødevarer som enten sunde eller usunde er en sort/hvid-tænkning, der kan forherlige nogle fødevarer og dæmonisere andre - uden at der er belæg for det.
Hvis du kategoriserer nogle fødevarer som usunde, og måske derfor skærer dem ud af din kost, kan du ende med en ensidig kost. Dette øger risikoen for, at du kommer til at mangle vigtige næringsstoffer. En tommelfingerregel er, at jo flere fødevarer du udelukker fra din kost, desto større er risikoen for, at du ikke får dækket dit behov for vigtige næringsstoffer. Et eksempel kan være, hvis du undgår kulhydrater - og derfor ikke spiser frugt og fuldkorn.
Omvendt findes der fødevarer, der indeholder meget sukker, mættet fedt og salt, og som ikke bidrager med gode næringsstoffer. Det er fx slik, kage, sodavand og chips. Får du dem ofte, bliver din daglige kost samlet set let usund.
Hvornår er noget sundt eller usundt?
Din mad er altså ikke i sig selv sund eller usund. Men du kan have sunde eller usunde kostvaner, hvilket afhænger af mængde (hvor meget du spiser af det) og sammenhæng (hvad du ellers spiser). Du kan altid få for meget af én fødevare, men der er forskel på, hvor meget der skal til, før du fx får for mange gulerødder eller for meget chokolade.
Der er ikke nogle fødevarer, der kan opfattes så "usunde", at vi aldrig kan spise dem.
Spiser du meget grønt, frugt og fuldkorn i forvejen, er det ikke den ene burger, der gør dig usund. Omvendt, så er det heller ikke den ene salat, der automatisk gør dig sund, hvis du dagligt spiser meget slik, fastfood, chips og sodavand. Hvor fysisk aktiv du er, din alder, køn, vægt mv. er også vigtige faktorer for din sundhed, og hvor meget du kan spise af de enkelte fødevarer.
De officielle Kostråd er anbefalinger til din overordnede kost. Kostrådene anbefaler bl.a. masser af grøntsager, frugt og fuldkorn, da forskning viser, at disse fødevaregrupper nedsætter risikoen for kroniske sygdomme. Ved at spise varieret og være fysisk aktiv, er der plads til at spise lidt kage, slik og chokolade ind i mellem.
Ifølge De officielle Kostråd er søde sager og fastfood dermed ikke forbudt, men du skal spise det med måde, så du får nok af de næringsstoffer, du har brug for, hver eneste dag. I dag får en gennemsnitlig dansker omkring 20% af sin daglige energi fra tomme kalorier – dvs. slik, chokolade, kage, chips og sodavand. Det er fire gange så meget, som kostrådene anbefaler. Prøv at begrænse, hvor meget du spiser af snacks og søde sager til højst 5 håndfulde om ugen.
Læs om kostrådet 'Spis mindre af det søde, salte og fede'