Fødevarestyrelsens påskeråd

Skal du puste æg til påske eller holde påskefrokost for familien? Vi har samlet alle vores gode råd om æg, god hygiejne i køkkenet, og hvordan du undgår uønsket kemi i påskemaden eller på påskeferien.

Påskebord uden bakterier: Følg vores fire råd

Påskefrokosten kan blive til en bakteriebombe, hvis du ikke håndterer mad og hygiejne rigtigt. Bakterier stortrives nemlig ved 20-40 °C.

Sådan undgår du bakterier til påskefrokosten:

  • Kolde retter som laks og kødpålæg skal først ind på bordet lige inden servering.
  • Servér varme retter rygende varme – og sæt eventuelle rester hurtig på køl.
  • Lad ikke madvarer stå og lumre på påskebordet. Sæt rester direkte ind i køleskabet, når serveringen er slut. Så kan de sagtens gemmes til dagen efter.
  • Husk, at håndvask er din bedste ven til at undgå at sprede bakterier.

Læs mere om god hygiejne i køkkenet

Spiser du æg i påsken?

Æg indeholder stort set alle vitaminer og mineraler undtagen vitamin C – og så smager de lækkert. Hvis du gerne vil spise planterigt og varieret efter De officielle Kostråd, er tre æg om ugen passende. Læs mere om kostrådet.

Vær opmærksom på krystal og sølvpapir

Undgå gammelt krystalservice på påskebordet og opbevar ikke sure madvarer som sild og citron i sølvpapir eller aluminiumsbakker. Bliv klogere på kemi i service.

Undgå madspild i påsken

Hvert år smider vi danskere tonsvis af mad ud derhjemme. Du kan undgå madspild i påsken ved bl.a. at planlægge dine indkøb og opbevare maden korrekt. Læs alle vores gode råd til madspild.

Undgå dårlig mave, hvis du rejser udenlands i påsken

Hvis du rejser langt væk i påsken, er det en god idé at være opmærksom på, hvad du spiser og drikker. Andre lande kan nemlig have en helt anden hygiejnestandard end i Danmark.

Følg vores råd og undgå dårlig mave på rejsen:

  1. Varm mad skal være rygende varm – ikke lunken.
  2. Skyl eller skræl selv frugten.
  3. Pas på med salat og rå grøntsager.
  4. Vask hænder jævnligt med sæbe – hvis det ikke er muligt, så brug håndsprit.
  5. Drik ikke vand fra vandhanen.

Har du købt keramik med hjem fra påskeferien?

Hvis du har købt en keramikskål på din ferie, så er det en god idé at tjekke, om skålen egner sig til at opbevare mad i. Glasuren på keramik kan nemlig indeholde bly og cadmium, som kan smitte af på fødevarerne. 

Cadmium kan skade nyrerne og er forbundet med en øget risiko for udvikling af kræft. Bly kan påvirke udvikling.

Hvis du vil sikre dig, at keramikken er fri for skadelig kemi, så kan du spørge forhandleren, om der er bly og cadmium i glasuren eller se efter glas- og gaffelsymbolet eller andre oplysninger om, at produktet er egnet til kontakt med fødevarer.

Skal du eller børnene puste æg?

Det er en god idé at spritte æggeskallen af for at fjerne snavs og eventuelle bakterier. Så undgår du at overføre bakterier fra ægget til mund og hænder.

Husk også at vaske hænder, når du har rørt ved æg.

Det betyder tallene på dit æg

  • Det første tal viser produktionen: 0 = Økologiske æg, 1 = Frilandsæg, 2= Skrabeæg, 3 = Buræg.
  • Bogstaverne er landekoden (fx står DK for Danmark).
  • De sidste cifre er æggeproducentens nummer.

Hønseejere: Er dine æg sikre?

Æg fra små hønsehold kan indeholde stoffet dioxin fra jorden, hønsene pirker i. De fleste æg overholder grænseværdien, og det er derfor normalt ikke et problem at spise æggene.

Læs vores gode råd til, hvordan du undgår dioxin i haven og i dine hønseæg.