Opskrifter og inspiration

I skal bruge:

  • 1 banan
  • 1 æg
  • 1 dl havregryn
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 knsp. salt
  • smagsneutral olie til stegning

Sådan gør I:

  1. Mos bananen, bruge en gaffel eller en stavblender.
  2. Bland bananen sammen med æg, havregryn, bagepulver og salt.
  3. Varm olien på en pande og steg pandekagerne i den ønskede størrelse på en pande ved middel til middelhøj varme. Vend først pandekagerne, når de har fået en stegeskorpe for at undgå, at de knækker.

Tip:

  • Pandekagerne kan serveres med bær og/eller skyr med frugt- eller vaniljesmag.

I skal bruge:

  • Frugt og bær
  • Vaniljeskyr

Sådan gør I:

  1. Skyld frugt og bær.
  2. Skær frugt og bær i mundrette bider og anret dem i en lille skål eller et glas.
  3. Top med vaniljeskyr.

I skal bruge:

  • 1 dl hytteost
  • ½ spsk. flydende honning

Topping:

  • 100 g frosne jordbær
  • ½ spsk. honning
  • Evt. friske bær

Sådan gør I:

  1. Bland hytteosten med honning.
  2. Fordel blandingen i to små skåle.
  3. Opvarm jordbærrene og honningen, og mos eller blend det. Lad blandingen afkøle.
  4. Hæld frugtblandingen over hytteosteblanding

Tips:

  • Fast honning kan varmes kort fx i mikroovnen, så den er nemmere at blande.
  • Top gerne med friske bær.
  • Vælg gerne andre frosne bær.

Tips:

Når snacksulten melder sig, kan man nemt lave et fad med grøntsager, frugter og en dip.

Her har vi givet et bud på, hvordan sådan et fad kan se ud med gulerødder, peberfrugter, æbler, pærer, hummus og guacamole.

Men mulighederne strækker sig i det uendelige, så det er bare om at vælge lige netop jeres yndlings.

I skal bruge:

  • 1 dåse kikærter
  • 3 tsk. krydderier (evt. hvidløgspulver, paprika, spidskommen, stødt koriander)
  • bagepapir

Sådan gør I:

  1. Kom kikærterne i en si og skyl dem grundigt under kold vand.

  2. Rør kikærter og krydderier godt sammen.

  3. Fordel kikærterne på bagepapir på en bageplade.

  4. Bag kikærterne ved 175 grader varmluft i 20-25 min. Vend gerne undervejs.

Tips:

  • Vær forsigtig ærterne er meget varme, når de kommer ud af ovnen.
  • Når kikærterne kommer ud, kan det være en god ide at overføre bagepapiret til en rist for bedre at sikre sprødhed. 
  • Hvis kikærterne skal gemmes, anbefales det at vente med at lægge dem i en lufttæt beholder, til de er helt afkølede.

I skal bruge:

  • 1 æble
  • 1 spsk. vand
  • 1 knsp. vaniljepulver
  • 4 stk. makroner eller 2 spsk æblekagerasp
  • 1 dl vaniljeskyr

Sådan gør I:

  1. Skræl æblet og skær det i små stykker.
  2. Varm æblestykkerne op i en gryde ved lav til middel varme sammen med vand og vaniljepulver.
  3. Når grøden har nået den ønskede tykkelse, sættes den til afkøling i en lille skål med plads til resten af ingredienserne.
  4. Læg knuste makroner eller æblekagerasp på grøden.
  5. Top derefter med vaniljeskyr.

Tips:

  • Blend grøden hvis den skal være uden klumper
  • Skyren kan gøres  ’fastere’ ved at blande den op med én lille spsk. chiafrø og stille det i køleskab for at trække i minimum 1 time.

Sådan gør I:

  1. Skyl den ønskede mængde vindruer.

  2. Læg dem i et lag, fx i et fryseegnet fad eller plastboks.

  3. Sæt dem i fryseren i minimum 2 timer.

I skal bruge:

  • 2 dl havregryn
  • 2 æg
  • 1 stor gulerod
  • 1½ dl vaniljeskyr
  • 1 ½ tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knsp. salt
  • olie til pensling af formene
  • to små ovnfaste forme
  • 1 dl vaniljeskyr til topping
  • Evt. bær til pynt 

Sådan gør I:

1. Riv guleroden.

2. Rør alle ingredienserne sammen.

3. Pensl de to forme med olien.

4. Fordel grød-blandingen i formene.

5. Bag grøden i almindelig ovn ved 175 grader i 25-30 min.

Servér den bagte grød med vaniljeskyr.

Tip:

  • Bland evt. lidt findelt nødder og/eller tørret frugt i grødblandingen.

I skal bruge:

  • 1 dl popkornsmajs
  • 1-2 tsk olie
  • Et lille drys salt

Sådan gør I:

Pop kernerne ved jævn til kraftig varme i 2-3 min. til du kan høre popcornene ikke popper mere - ryst jævnligt gryden. Sorter de kerner, der ikke er poppet.

Tip:

  • Man kan sagtens poppe popcorn uden brug af salt og fedt.

For at få mest muligt ud af en håndfuld chokolade, kan den serveres sammen med eksempelvis frugt.

I skal bruge:

  • Chokolade - både mørk og lys kan bruges
  • Frugt fx banan, ananas, æble, jordbær og fersken
  • Ispinde eller træspyd

Sådan gør I:

  1. Skyl og udskær frugten.
  2. Sæt frugten på spyd og læg den på et fad beklædt med bagepapir
  3. Smelt chokoladen og dryp den udover frugten.
  4. Frugten sættes i køleskabet eller fryseren i nogle timer inden servering.

Sådan gør I:

  1. Skyld de valgte bær, frugter og krydderurter inden du tilsætter dem vandet

Tips:

  • Mos bærrene, frugterne eller krydderurterne for at få mere smag i vandet.
  • Tilsæt evt. isterninger
  • Brug danskvand.

I skal bruge:

  • ½ dl kærnemælk
  • ½ dl vaniljeskyr
  • ½ tsk. vaniljepulver (kan udelades)
  • 1 tsk. flydende honning (kan udelades)

Topping:

  • Håndfuld kammerjunker eller evt. andet morgenmadsprodukt

Sådan gør I:

  1. Pisk ingredienserne sammen i en skål.
  2. Hvis du har tilføjet vaniljepulver, kan du med fordel lade blandingen stå og trække i køleskabet i minimum ½ time, så smagen trækker mere igennem.

Tip:

  • Du kan udskifte kammerjunker med frugt og bær eller et morgenmadsprodukt.

Tips:

For at få mere ud af en håndfuld kage, kan I sammensætte den med frugt og bær.

Her ses et eksempel på, hvordan man kan gøre det sjovt, men simplere kan selvfølgelig også gøre det. 

Tips:

Når det er tid til fx fredagsslik, kan I med fordel blande slikket med frugt og bær. På den måde ser det ud af mere, og det smager samtidig sødt og friskt.

Her ses et eksempel på et frugt- og slikfad, hvor frugt er skåret og udstukket.

Tips:

Man kan nemt lave en lækker iste hjemme.

Alt du skal gøre er at finde din yndlingste og brygge den som anvist på pakken.

Derefter skal den blot sættes på køl eller fyldes med isterninger, til den er afkølet. For ekstra smag kan du tilsætte skyllet frugt, bær og/eller en krydderurt som eksempelvis mynte eller citronmelisse.

I skal bruge:

  • 1 dl vaniljeskyr eller anden skyr med smag
  • ¼ dl nøddesmør
  • ¼ dl ristede nødder
  • 1 dl bær
  • bagepapir

Sådan gør I:

  1. Fordel vaniljeskyren på bagepapiret i et tyndt lag.
  2. Kom klatter med nøddesmør ud på skyren og vend klatvis ind i skyren. Top med ristede nødder og bær.
  3. Frys i minimum 3 timer - indtil skyren er fast.
  4. Tag skyeren ud af fryseren og bræk det ud i mindre stykker.

Tip:

  • Lav jeres egen peanutbutter ved at blende 200 g usaltede ristede jordnødder med ½ tsk. salt (andre nødder kan også bruges).

I skal bruge:

  • 240 g kikærter -  på dåse, plast eller karton
  • 10 dadler
  • 3 spsk. kakaopulver
  • 1 dl vand
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • Evt. ½ dl. ristede og afskallede hasselnødder

Sådan gør I:

  1. Kom kikærterne i en si og skyl dem grundigt under kold vand.

  2. Put kikærterne i en blender sammen med de resterende ingredienser.

  3. Blend til en fin creme

  4. Tilføj evt. mere vand til ønsket konsistens er opnået.

Tips:

  • For mere nøddesmag tilsæt hasselnødder
  • Nyd den på en grovbolle eller som dip til frugt

I skal bruge

  • ½ banan
  • 1 dl mango i stykker, frosne
  • 2 dl mælk
  • Evt. lidt vaniljepulver

Sådan gør I

  1. Kom alle ingredienserne i en blender
  2. Blend. Hvis smoothien er for tyk, kan du komme lidt mere mælk i
  3. Smag evt. til med vanilje
  4. Hæld smoothien op i et glas og nyd den imens den stadig er kold – gerne med sugerør

I skal bruge (til ca. 15 kugler):

  • 6 stenfri dadler
  • 1 dl havregryn
  • 2 spsk. kokosmel
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 2 spsk. kakao

Til topping:

  • 1 spsk. finthakkede nødder
  • 1 spsk. kokosmel

Sådan gør I:

  1. Blend alle ingredienserne i en foodprocessor eller minihakker til massen er jævn og blød.
  2. Tilføj en smule vand, hvis blandingen er for tør eller svær at blende ud. Giv det dog gerne god tid.
  3. Rul massen til små kugler og tril dem i ønsket topping, eksempelvis kokosmel og nødder.

En sød og sprød snack

Et grøntsagsfad fx om eftermiddagen eller før aftensmaden er en god og nem måde at få lidt ekstra grøntsager i børn. Prøv evt. at supplere med en hummus til at grøntsagerne. Den finder du på køl i de fleste supermarkeder.

Rugbrødschips er en sprød lille snack, der både kan laves i ovnen af en rest daggammelt brød, og de findes også på hylderne i de fleste supermarkeder. Rugbrødschips kan indeholde meget salt, så gå efter de Nøglehulsmærkede varianter. Det er lækkert med nogle æbler sammen med – eller en anden frugt, som børnene kan lide.

En lille skål yoghurt med topping er en nem og hurtig måde at stille den lille sult. Det kan toppes med mysli, fras eller hvad end du har i skabet, men gå efter Nøglehulsmærkede produkter. Brug også gerne lidt frugt.

 

De fleste børnefamilier kender, og elsker, riskiksen, men kender I også majskiksen. Prøv den med lidt ost og frugt til.

En lille skål med frosne ærter og majs er en sjov og forfriskende måde at få lidt grøntsager - så er det bare at nippe løs!

Lav din egen regnbuefarvede snacktallerken. Find frugt og grønt i alle regnbuens farver - rød, orange, gul, grøn, blå og lilla. Skær frugt og grønt i mundrette stykker og lav en regnbue ud af stykkerne.