Sund By Netværkets formidlingsguide til kommunikation og samtaler om overvægt

Sund By Netværkets formidlingsguide Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt? er udviklet på baggrund af udenlandske erfaringer og tilpasset til dansk kontekst. Derudover er formidlingsguiden udviklet med indsigter fra forskere, praktikere, vidensinstitutioner og på baggrund af oplevelser fra borgere med overvægt.

Sund By Netværkets "formidlingsguide Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt?"

 

Faktaboks

Udenlandske materialer: Andre lande har udviklet et lignende materiale såsom Shift fra Australien eller 5As i Canada.

Læs om 5As i Canada

I Sund By Netværkets formidlingsguide Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt? bliver flere emner berørt, blandt andet: Kompleksiteten i udviklingen af overvægt; Tabuer, fordomme og myter; Konkrete råd til god og respektfuld kommunikation om vægt og overvægt

 

I Sund By Netværkets formidlingsguide Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt? bliver flere emner berørt, blandt andet:

  • Kompleksiteten i udviklingen af overvægt
  • Tabuer, fordomme og myter
  • Konkrete råd til god og respektfuld kommunikation om vægt og overvægt

Der opstilles en række principper for en vej til respektfuld kommunikation om overvægt (Sund By Netværket 2023, s. 12-17).

 

Den sundhedsprofessionelle har i forvejen gode forudsætninger for at indgå i (sundheds)samtaler, men i forhold til samtaler om overvægt, kan der være særlige udfordringer, som de fire principper kan bidrage til at overkomme (Sund By Netværket 2023, s. 14).

 

De 4 formidlingsprincipper handler i kort form om:

  1. Start altid med at overveje, om det er relevant at tale om overvægt i forhold til den udfordring, borgeren er kommet med. Er det ikke relevant, anbefales det ikke at tage emnet op. Fokuser i stedet på det, der er vigtigt for borgeren.
  2. Hvis det ikke er givet af samtalens kontekst, at det skal handle om vægt, er det vigtigt, at spørge om lov til at tale om borgerens vægt. Undgå så vidt muligt at tale om vægten ”ud af det blå” og respekter et ”nej tak”
  3. Det er vigtigt at spørge ind til borgerens hverdagsliv og trivsel, fordi det har indflydelse på udvikling af overvægt. Forsøg at forstå borgerens situation og de omkringliggende faktorer og erfaringer, der kan have betydning for borgerens situation. Tydeliggør, at det både handler om mad, drikke og bevægelse, og om genetik, søvn, trivsel, stress mm.
    Brug åbne spørgeteknikker, som opfordrer til, at borgeren selv sætter ord på sin situation. Få borgeren til at definere det, som borgeren ønsker og vejen mod denne ændring.
  4. Kropssprog, mimik, tonen og de ord, man bruger, har betydning. Brug først og fremmest neutralt og fagligt sprog, med afsæt i evidensbaseret viden og fakta. Vær samtidig nysgerrig og opmærksom på, hvordan borgeren selv taler om sin krop og overvægt. Brug gerne borgerens egne ord i samtalen. Vær opmærksom på at sætte mennesket først i samtalen. Frem for “en overvægtig borger”, så sig fx ”borger med overvægt” eller ”borger, der lever med overvægt”. Prøv at tale generelt i stedet for at tale direkte om borgeren fx: ”Det er min erfaring, at andre, der har lignende symptomer, får det bedre ved at bevæge sig lidt mere. Hvad tænker du i forhold til din situation?”

Læs mere i Sund By Netværkets formidlingsguide

Den sundhedsprofessionelle har i forvejen gode forudsætninger for at indgå i (sundheds)samtaler, men i forhold til samtaler om overvægt, kan der være særlige udfordringer, som de fire principper kan bidrage til at overkomme (Sund By Netværket 2023, s. 14).

 

Faktaboks

Meget af det, der står i formidlings-guiden, kan virke indlysende. Men det er vigtigt at være opmærksom på, at stigmatisering ofte er utilsigtet og finder sted ubevidst for os alle. Formidlingsguiden kan bidrage til øget refleksion over og forståelse for, hvad det er, du gør, og hvorfor.
(Sund By Netværket 2023, s. 17).

Stigmatisering er et komplekst psykosocialt fænomen. Stigmatisering leder ofte til følelse af skam, og skam kan afholde en fra at indgå i sociale relationer og søge hjælp, og den påvirker social- og sundhedsmæssig adfærd negativt.
(Sund By Netværket 2023, s. 8-9).

Læs om vægtstigmatisering i Vidensråd for Forebyggelse´s rapport fra 2024 Vægtstigmatisering. Forekomst, betydninger og forebyggelsespotentialer.

Referencer

Sund By Netværket (2023), Ord skaber virkelighed – så hvordan taler vi om overvægt? En formidlingsguide til sundhedsprofessionelle

Tolstrup, J. et al (2024), Vægtstigmatisering. Forekomst, betydninger og forebyggelsespotentialer, Vidensråd for Forebyggelse

Læs mere