Hvis den kritiske grænse er overskredet, skal du gøre noget straks. Det vil sige, at du skal have fastlagt korrigerende handlinger, der beskriver, hvad der skal gøres og af hvem.
Det kan f.eks. være, hvis du måler, at temperaturen under pelletering ikke har opnået den krævede mindste temperaturen på 81 °C. I sådan en situation skal du på forhånd have taget højde for følgende:
- Hvordan kommer produktet i orden igen?
Typisk kan det fastlægges, at partier køres igennem processen med varmebehandling igen, indtil den rette temperatur er opnået.
Men hvis du observerer/måler, at dette ikke er en mulighed, bør partiet kasseres til formålet eller sættes i karantæne, indtil den planlagte varmebehandling kan gennemføres. I visse tilfælde kan virksomheden fastlægge en alternativ behandling som korrigerende handling.
- Hvem er ansvarlig for, at det bliver gjort?
I forbindelse med gennemførelse af ny varmebehandling vil en procesmedarbejder kunne være ansvarlig for, at det bliver gjort. Men for foder sat i karantæne vil det i udgangspunktet være en anden ansvarlig medarbejder, som er tildelt kompetence til at vurdere gennemførelse af den korrigerende handling, eventuel brug af en alternativ behandling, eller om partiet skal kasseres/kasseres til formålet. Det vil typisk være den udpegede kvalificerede person, som er ansvarlig for produktionen eller kvalitetskontrollen.
Du skal dokumentere, at du har foretaget en korrigerende handling i dit egenkontrolprogram. Dokumentationen skal beskrive, hvad du har gjort samt dato, og hvem der var den ansvarlige for udførslen af den korrigerende handling. Du skal også dokumentere den efterfølgende kontrol, også kaldet verifikationskontrol, i egenkontrolprogrammet.