Når et restprodukt markedsføres som foder, skal det mærkes efter reglerne i den relevante foderlovgivning.
Fodermidler:
Et restprodukt fra fødevareproduktionen omklassificeres til et fodermiddel. Fodermiddelgruppe 13 i fodermiddelfortegnelsen, bilag C, indeholder mange restprodukter fra fødevareindustrien, f.eks. fodermiddel nummer 13.1.1. (Produkter fra bageri- og pastaindustrien) og 13.1.2 (Produkter fra kageindustrien). En blanding af rester fra flere typer grøntsager betragtes også som et fodermiddel, se fodermiddelnummer 13.1.6 (Produkter og sideprodukter fra forarbejdning af friske frugter og grøntsager).
Se Fodermiddelfortegnelsen i forordning 68/2013
Fodermidler skal være mærket efter retningslinjerne i markedsføringsforordning 767/2009 særligt artikel 15 og 16. Vær opmærksom på at der er yderligere krav til mærkning, hvis der er tilsat fodertilsætningsstoffer til restproduktet. Navnet på fodermidlet skal være i overensstemmelse med Fodermiddelfortegnelsen eller fodermiddelregisteret navn. Hvis fodermidlets navn er angivet i fodermiddelfortegnelsen, skal mærkningen leve op til de yderligere mærkningskrav, der kan være angivet for dette fodermiddel i fodermiddelfortegnelsen. Læs mere i ”Vejledning for foder og fodervirksomheder” afsnit 12.5 ”Obligatoriske angivelser for fodermidler”.
Foderblandinger:
Hvis man blander produkter fra to fodermiddelnumre i fodermiddelfortegnelsen, f.eks. brød (nummer 13.1.1.) og kager (uden flødeskum) (nummer 13.1.2.), bliver det til en foderblanding. Dermed skal blandingen mærkes som en foderblanding, hvilket er en mere omfattende mærkning.
- Vær opmærksom på, at hvis du fremstiller foderblandinger, så vil din virksomhed ikke være omfattet den særlige registreringsordning for fødevarevirksomheder med restprodukter til foderbrug. Din virksomheder vil i stedet skulle registreres og kontrolleres som traditionel fodervirksomhed.
Holdbarhed:
Der er ikke i alle tilfælde krav om at angive en dato for mindste holdbarhed på foder. Der er dog som udgangspunkt altid mærkningskrav om holdbarhedsdato på foder, som kan blive fordærvet, se i markedsføringsforordningen.
For fodermidler med indhold af (visse) tilsætningsstoffer og for foderblandinger skal der også altid angives en dato for mindste holdbarhed.
Læs mere i ”Vejledning for foder og fodervirksomheder” afsnit 17.8 ”Angivelse af datoen for mindste holdbarhed” og afsnit 17.9 ”Datoformat”.
Læs mere om regler for mærkning af fodermidler her