Flytning indenfor Danmark

Når dyr og avlsmaterialer flyttes inden for Danmarks grænser, er der generelle EU krav, der skal være opfyldt. Derudover er der visse aktiviteter, hvor der er særlige danske krav.

Flytning af opdrættede landdyr og avlsmateriale af opdrættede landdyr, der flyttes inden for Danmarks grænser, skal opfylde kravene i artikel 124 og 125 i Dyresundhedsloven (2016/429).

Det vil sige, at:

  • Operatøren skal sikre, at flytning af opdrættede landdyr ikke bringer sundhedsstatussen på bestemmelsesstedet i fare
  • Dyrene flyttes fra enten registrerede eller godkendte virksomheder i henhold til Dyresundhedsloven
  • Dyrene er mærket i henhold til Dyresundhedsloven

Under transporten til bestemmelsesstedet skal operatøren sikre, at

  • Dyr og varers sundhedsstatus ikke bringes i fare
  • Der sker ikke spredning af  sygdomme
  • Der skal ske rengøring og desinfektion og træffes passende biosikringsforanstaltning i forhold til transportens risici

Flytninger skal operatørerne desuden sørge for at registrere ind i de fortegnelser, som de er forpligtet til at føre efter artiklerne 102-105 i Dyresundhedsloven (2016/429), samt artiklerne 22-37 i forordning 2019/2035, alt efter hvad der er relevant.

Når du afholder dyrskue, udstillinger eller andre arrangementer, hvor der er opdrættede landdyr, skal stedet, hvor arrangementet afholdes, registreres eller eventuelt godkendes som virksomhed i henhold til Dyresundhedsloven (2016/429). Ligeledes skal du skal sikre dig, at alle dyr, der deltager i arrangementet, kommer fra registrerede eller godkendte virksomheder.

Læs mere om registrering og godkendelse af virksomheder

Derudover er der nogle supplerende danske dyresundhedskrav, der skal overholdes. De fremgår af bekendtgørelse nr. 185 af 20/03/2000 om dyrskuer, udstillinger og lignende samlinger af husdyr.

Gå til bekendtgørelse om dyrskuer, udstillinger og lignende samlinger af husdyr

Der er også dyrevelfærdskrav til beskyttelse af dyr på dyrskuer og udstillinger, som du kan læse mere om herunder.

Foruden de dyresundhedsmæssige krav er der også dyrevelfærdsmæssige krav for samlinger af dyr, som skal opfyldes, f.eks. ved afholdelse af dyrskuer, udstillinger mv.

Dem kan du læse mere om i bekendtgørelse nr. 21 af 07/01/2016 om beskyttelse af dyr på samlesteder og andre samlinger af dyr.

Gå til bekendtgørelse om beskyttelse af dyr på samlesteder og andre samlinger af dyr

Flyt hest til og fra Bornholm

Sådan gør du

Når du flytter din hest med færgen mellem Rønne og Køge gælder reglerne for en flytning indenfor Danmarks grænser.

Det betyder blandt andet, at der ikke er krav om dyresundhedscertifikater og forudgående offentlig kontrol.

Læs mere om reglerne for flytninger inden for Danmarks grænser her på siden.

Hvis du flytter din hest i transit gennem Sverige, så gælder reglerne for en flytning til andre EU-medlemsstater. Det betyder blandt andet, at din hest skal have et dyresundhedscertifikat til både udrejse og hjemrejse.

Har din hest et FEI-pas med en gyldig licens, kan du få udstedt et dyresundhedscertifikat, der er gyldigt til flytninger mellem de samme to hestehold (f.eks. dit eget hestehold og stedet for en konkurrence) i op til 30 dage.

Den, der transporterer hesten, skal være registreret som transportør – også selvom det bare er transit. Hvis transporten er omfattet af transportforordningens krav, skal du også have en transportautorisation.

Læs mere om reglerne for flytninger til et andet EU-land

Læs mere om transportforordningens krav

Ofte stillede spørgsmål

Det korte svar er, at det tillader reglerne ikke.

Det længere svar er, at brugen af DOCOM fra TRACES i stedet for et dyresundhedscertifikat er koblet sammen med en særlig undtagelse efter artikel 69 i EU-forordning 2020/688. Undtagelsen gælder kun for registrerede heste, der skal deltage i en konkurrence i et andet EU-land, som også gør brug af undtagelsen. Undtagelse omhandler ikke transit.

På nuværende tidspunkt gør Danmark, Finland, Norge og Sverige brug af aftalen efter artikel 69-undtagelsen. I forhold til flytninger til og fra Danmark er undtagelsen udmøntet i bekendtgørelse nr. 930 af 15. juli 2024 om visse flytninger af registrerede heste uden ledsagelse af dyresundhedscertifikat. De andre tre lande, som også gør brug af aftalen, har deres egne bekendtgørelser, som vedrører flytninger til og fra deres egne territorier.

Før de nuværende dyresundhedsmæssige regler, som har været gældende siden april 2021, var der en aftale om lempeligere flytninger af registrerede heste til visse konkurrencer i Norden (Den ”Nordiske Aftale”). Sådan som aftalen var udfærdiget, var transit omfattet af aftalen. Den ”Nordiske Aftale” baserede sig på nu ophævet EU lovgivning, hvorfor aftalen ikke længere kan anvendes.

Nej, ikke sådan som undtagelsen er formuleret. Fødevarestyrelsen forventer ikke, at indholdet i artikel 69 vil blive ændret til også at omfatte transit.

Efter EU’s dyresundhedsregler er der mulighed for at udfærdige undtagelser fra hovedreglen i forhold til den form for transit, som flytninger af dyr til og fra Bornholm gennem Sverige vedrører.

Det kræver imidlertid, at der først udfærdiges EU-regler herfor. Fødevarestyrelsen er ved at undersøge mulighederne for en sådan undtagelse, som vil forudsætte tilslutning fra EU-Kommissionen og de øvrige medlemsstater.