Snacks og søde sager kan fylde for meget i kosten og tage pladsen for mad, der giver vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre, som frugt, grøntsager og fuldkornsprodukter. Disse mad- og drikkevarer fremmer sundhed og forebygger sygdom. At spise meget mad med energi, men få nærringstoffer – som snacks og søde sager – kan øge risikoen for vægtøgning og overvægt (samt på sigt føre til sygdomme som hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og visse kræftformer)
Madvarer med meget sukker og søde drikke med lav pH værdi kan også forværre tandsundheden og øge risikoen for karies, syreskader og andre tandproblemer.
Undersøgelser viser, at vi spiser og drikker mange snacks og søde sager, især i weekenderne, hvor vi spiser færre frugter, grønsager og fuldkornsprodukter. Dette påvirker sundheden, især hos børn.
Baggrund: Blodprøver viser, at dette medfører forhøjede niveauer af triglycerid og insulin efter weekenden, især blandt børn og unge. Triglycerid og insulin er begge markører for sundhedstilstand. Det er dog usikkert, hvad de ugentlige udsving betyder for sundheden på lang sigt.